Állásfoglalás az Igazságügyi Hivatalról szóló kormányrendelet módosításáról

2010.11.11. Jogi Fórum / Transparency International

A Transparency International Magyarország az Igazságügyi Hivatal jogállásának rendezése érdekében tett kormányzati lépések okán felhívja a figyelmet arra, hogy az új működtetési modell kialakítása lehetőséget kínál a közérdekű bejelentők helyzetének megoldására.

A Transparency International Magyarország véleménye szerint, a Hivatal működése során megfelelő tapasztalatokat szerzett a jogsegélynyújtás és az áldozatok segítése tekintetében, ezek elemeinek többsége pedig a közérdekű bejelentők esetében is a védelem sarkalatos pontjainak tekintendők.

Tekintettel az aktuális rendeletmódosításra, valamint arra, hogy a tisztességes eljárásról szóló 2009. évi CLXIII. törvényben foglaltak teljesülése intézményi háttér hiányában nem valósul meg, a Transparency International Magyarország ezúton kezdeményezi, hogy a közérdekű bejelentők védelmére és a bejelentések kivizsgálására vonatkozó feladatokat a jövőben a Központi Igazságügyi Hivatal az igazságügyi szakpolitikáért felelős miniszter irányítása alatt lássa el.

A teljes állásfoglalás megtalálható itt.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
TRANSPARENCY INTERNATIONAL