Várhatóan 2012-től lesz duális a szakképzés

2010.11.12. Magyarorszag.hu

Várhatóan 2012-ben vezetik be Magyarországon a duális szakképzést, de kísérleti jelleggel már 2011 szeptemberétől élhet a német szakképzési rendszer, ezzel 18-ról 17 évre módosul a tankötelezettség korhatára. - jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.

A duális képzés lényege, hogy három év lesz a szakképzés ideje, és már az első évben - akkor még tanműhelyben - nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás. A változtatás célja, hogy piacképes tudást szerezzenek a diákok a szakmunkásképzőkben és visszaállítsák a kétkezi munka becsületét - magyarázta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A szakképzés átalakítása a kormányprogram része, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön írt alá megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a német tipusú szakképzés támogatásáról – emlékeztetett Nagy Anna kormányszóvivő. Az MKIK eddig 26 szakmát felügyelt, most ezek száma 126-ra emelkedik. Ezekben a szakmákban többek között vizsgaelnököt adhat a kamara és részt vesz a vizsgakövetelmények kidolgozásában. Az állam azonban nem vonulhat ki, megtartja ellenőrző és monitoring szerepét – sorolta Czomba Sándor. Átvizsgálják a szakképzési törvénynek a finanszírozására vonatkozó részét is, hogy mi módon lehetne a vállalkozásokat, nem csak a nagyokat, hanem a 4-5 főt foglalkoztatókat is, ösztönözni a gyakorlati szakképzés vállalására.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az oktatásügy legkritikusabb láncszemének nevezte a szakképzést. Jelenleg az intézmények tanulóinak 30 százaléka már az első két évben lemorzsolódik, ennek megszüntetését a három évig tartó bevezetési programtól várja az államtitkár.

A kormány Híd programot indít, amely az általános iskolát gyenge eredménnyel elvégzők számára egyénre szabott programmal segít felzárkózni akár a szakiskolába, akár a gimnáziumba történő bejutáshoz. Az oktatási államtitkár szerint nincs szükség arra, hogy a szakiskolák közismereti tárgyakat is oktassanak, mert aki a szakmájában sikeresnek számít, később szívesebben tanul majd tovább.

 

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
OKTATÁSÜGY