Herczog Edit üdvözli az energiaszektor kizöldítését

2010.11.12. MTI

Felszólalásában üdvözölte Herczog Edit az EP szakbizottságának célkitűzését, melynek értelmében az energia-beruházások támogatásának feltételéül szabná a klímaváltozást fékező programok megvalósítását.

Az Európai Bizottság korábbi határozatával lehetővé tette, hogy az Unió válság utáni gazdasági élénkítő csomagja az energiaszektort is érintse, 3,98 milliárd euróval támogatva egyes energetikai beruházásokat.

Az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága megszavazta, hogy a támogatásból 146 millió euró értékében részesedhessenek olyan további projektek is, amelyek magán, vagy középületek energiahatékonyságét javítják, fenntartható energiákra alapuló fűtési és/vagy elektromos rendszerek építését célozzák, illetve tiszta energiát használó tömegközlekedési eszközök bevezetését teszik lehetővé. Ugyanígy támogatnák, ha a helyi infrastruktúrafejlesztés során a legújabb technológiákkal, például okos kapcsolók rendszerével és a hatékony közvilágítással lépnek fel az energiatakarékosság érdekében.

Hogy a segítség a minél hamarabb kifejthesse hatását, a támogatást közvetlenül regionális és helyi hatóságoknak utalnák ki. Herczog Edit szerint fontos, hogy ezek a támogatások ténylegesen kiutalásra kerüljenek még a 2014. márciusi határidő előtt, hiszen ennek sikeres teljesítésével az Unió tovább erősítheti a zöld növekedés melletti elkötelezettségének hitelét.

A képviselő egyúttal üdvözölte, hogy a hatóságok részére a források felhasználásának feltételéül szabják a klímaváltozás ellenes átfogó programok kialakítását, de legalább a részvételt akár helyi, akár regionális vagy tagállami szintű stratégiákban. Végül pedig, de nem utolsó sorban a támogatások megítélésénél a földrajzi egyensúly komoly hangsúlyt kell, hogy kapjon – fogalmazott Herczog Edit.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
ENERGETIKA