2011-es büdzsé: megfeneklettek a tárgyalások

2010.11.12. BruxInfo

Az Európai Parlament és a Tanács képviselői között hétfőn megrekedtek a jövő évi költségvetésről folyó tárgyalások. A felek hétfőn még egy utolsó kísérletet tehetnek, ám ha nem tudnak zöld ágra vergődni, akkor 2011-ben is az idei büdzsé számai lesznek érvényesek. Ez azonban több nagy projekt sikerét is veszélyeztetheti.

Megfeneklettek csütörtökön este az EP képviselői és a pénzügyminiszterek között a 2011-es költségvetésről folytatott tárgyalások. Bár az EurActiv információi szerint az európai parlamenti küldöttsége hajlott volna arra, hogy az általa javasolt 5,9 százalékos emelés helyett elfogadja a Tanács változatát, ami azt jelentette volna, hogy a jövő évi büdzsé csak 2,9 százalékkal nő, ám ezért azt kérte, hogy az EP-nek nagyobb beleszólása lehessen a következő pénzügyi perspektíváról zajló tárgyalások menetébe, beleértve ebbe egyebek között azt is, hogy a saját források rendszerét 2013 után egy új adó kivetésével támogassák meg.

Angela Merkel német kancellár ugyanakkor a múlt héten már jelezte: nem híve semmiféle uniós adó kivetésének, és hasonló véleményt fogalmazott meg több uniós tagállam, köztük Franciaország is.

A csütörtöki egyeztetésen mindenesetre a pénzügyminiszterek elfogadhatatlannak nevezték az EP követeléseit, a tárgyalások megfeneklettek. Az idő azonban sürget, hétfőn ugyanis lejár a határidő, ameddig a két intézmény képviselőinek meg kell állapodniuk. Ha kudarcot vallanak, akkor jövőre – havi alapon – a 2010-es költségvetést kell majd alkalmazni. Azaz az EU az előző év tizenkét részre osztott költségvetése alapján köteles „továbbüzemelni” mindaddig, amíg megállapodás nem születik.

Azt egyébként az egyeztetések után kiadott közleményében Jerzy Buzek, a parlamenti küldöttséget vezető EP-elnök jelezte, hogy a Parlament kész elfogadni a Tanács által javasolt szerény mértékű emelést, ám szeretnék, ha „politikai igényeikről” megállapodás születne. „Nem akarjuk megváltoztatni a Szerződést, egy komoly megállapodást akarunk arról, hogy a jövőben miként működhetnénk együtt az EU finanszírozásáról, beleértve a saját források új rendszerét, mely a legjobb módja lehetne a nemzeti hozzájárulások csökkentésének” – húzta alá Buzek.

Alain Lamassoure, az EP költségvetési bizottságának feje csalódottságának adott hangot, amiért a tagállamok kisebb csoportja sikerrel blokkolta a csütörtöki tárgyalásokat. (Az EUbusiness diplomáciai források alapján úgy tudja, ezen tagállamok között volt Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Dánia, Lettország, Franciaország, Németország, Ausztria és Finnország.) „Annak érdekében, hogy befejezhesd a tárgyalásokat, el is kell kezdened azokat” – hangsúlyozta a költségvetési szakbizottság elnöke. Az EP-elnökhöz hasonlóan Lamassoure is azt mondta, hogy a 2011-es költségvetésről folyó egyeztetéseken a Parlament egyetlen euróval sem követel többet a Tanács ajánlatánál, nem kérik a Szerződés módosítását sem. Az EP egy olyan politikai megállapodást javasol, mellyel elkerülhetnék a jövőbeni költségvetési válságokat és biztosíthatnák a jövőbeni politikák fenntartható finanszírozását.

A tárgyalások hétfőn folytatódnak. A tét nagy, ha ugyanis nem sikerül megállapodni, akkor az több nagyszabású kezdeményezés, projekt sikerét is veszélyeztetheti. Uniós tisztviselők ebbe a körbe sorolják az ITER erőművet éppúgy, mint a Galileo műholdas rendszert vagy éppenséggel az EU december elsején startoló külügyi szolgálatát.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI TANÁCS
EURÓPAI UNIÓ
KÖLTSÉGVETÉS