Ma jár le a határidő a 2011-es uniós költségvetés elfogadására

2010.11.15. BruxInfo

Ma jár le a határidő a 2011-es uniós költségvetés elfogadására, miután a Tanács és az EP múlt heti második nekifutása is kudarcot vallott. Egy tucat ország egyelőre hallani sem akar az EP jövendőbeli politikák finanszírozására vonatkozó követelésének teljesítéséről.

Ma jár le a szerződés megszabta 21 napos határidő arra, hogy a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek – eltérő álláspontok esetén – megállapodásra kell jutniuk a büdzséről, különben megegyezés híján könnyen előfordulhat, hogy a 2010-es büdzsével kell nekivágni a 2011-es évnek.

Ebben az esetben az EU jövőre minden hónapban csak a 2010-es büdzsé tizenketted részével gazdálkodhat (ennyit költhet ténylegesen), és – miként arra Janusz Lewandowski, költségvetési biztos csütörtökön rámutatott – nem lenne pénz az Európai Külügyi Szolgálat, a nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor (ITER), az ambiciózus Stockholm bel- és igazságügyi program finanszírozására, valamint a kohéziós politikai és az energiabiztonság javítását szolgáló beruházások is csorbát szenvedhetnek.

„Tisztában kell lennünk azzal is, hogy milyen költségekkel jár, ha nem lesz megállapodás” – figyelmeztetett mindenkit csütörtökön az EU költségvetési biztosa, aki hétfőre, a tárgyalások sorrendben harmadik, utolsó fordulójára új szövegjavaslat előterjesztését ígérte az EP által követelt politikai megállapodásról.

A múlt héten tartott második egyeztető tárgyalásokon az álláspontok amúgy jelentős mértékben közeledtek, miután az Európai Parlament késznek mutatkozott lemondani a jövő évi büdzsé kiadási oldalának 6 százalékos növelésére vonatkozó igényéről 2010-hez képest és belemenni a tizenkét uniós tagállam által követelt maximum 2,9 százalékos emelésbe.

Az EP azonban engedékenységéért cserébe ragaszkodik ahhoz, hogy a tagállamok politikai nyilatkozatban vállaljanak kötelezettséget arra, hogy az EP-vel és a Bizottsággal közösen elkezdik a közös gondolkodást a költségvetés finanszírozásának reformjáról, tekintettel arra, hogy a jelenlegi, 76 százalékban a nemzeti befizetéseken alapuló rendszer háttérbe szorítja az európai szempontokat a nemzeti érdekek mellett. Tizenkét uniós tagállam, zömében a költségvetés nettó befizetői, ugyanakkor még csak tárgyalni sem hajlandók a Parlament igényéről.

A tizenkét ország (köztük három új tagállam, Észtország, Csehország és Szlovénia) a legutóbbi, október végi EU-csúcson elérte, hogy az Európai Tanács rögzítse: az uniós büdzsének is figyelembe kell vennie a tagállamokban zajló költségvetési konszolidációs intézkedéseket. Előre bocsátották, hogy ezért a 2011-es büdzsé kiadásai maximum 2,9 százalékkal nőhetnek 2010-hez képest.

London szerint ugyanakkor az Európai Parlament követelése túlmegy a Lisszaboni Szerződés nyújtotta kereteken, ezért az igény teljesítése szerződésmódosítással ér fel, amiről Nagy-Britanniában népszavazást kellene tartani. Ezt a feltételezést azonban határozottan cáfolta az Unió költségvetési biztosa, aki szerint a Lisszaboni Szerződés 311-es cikke alapján igenis lehetőség van a büdzsé bevételi oldaláról transzparens vitát folytatni, a kérés tehát egyáltalán nem megy túl a szerződés keretein.

Ha hétfőn sem születik megállapodás, akkor az Európai Bizottságnak új javaslatot kell előterjesztenie és elvileg még nyélbe lehetne ütni az alkut az év végéig, mondjuk a decemberi EU-csúcson. Erre azonban minimális esélyt lát Janusz Lewandowski, aki közölte, „nem kockáztatná meg, hogy az éves büdzséről szóló vita is felkerüljön a decemberi EU-csúcs amúgy is sűrű napirendjére”. Vagyis a hétfői fiaskó esetén nem nagyon maradna más hátra, mint a 2010-es verzióval nekivágni a 2011-es költségvetési évnek.

 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
KÖLTSÉGVETÉS