Megválasztották az MNB új felügyelő bizottságát

2010.11.16. MTI

Az Országgyűlés kedden megválasztotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új felügyelőbizottságát (fb), a testület elnöke Járai Zsigmond volt MNB-elnök lett.

Az fb - 345 igen szavazattal és egy tartózkodó vokssal megválasztott - tagjai: Szényei Gábor András, Katona Tamás, Róna Péter és Varga István.

A testület megválasztott tagjai letették esküjüket; a szintén jelölt Madarász Lászlót, a Malév fb jelenlegi elnökét, a Postabank 1998-2002 közötti vezérigazgatóját - akit Járai Zsigmond mellett a Fidesz javasolt a testületbe - a jövő héten választhatja fb-taggá a Ház.

Járai Zsigmond - akit 332 igen, kettő nem és 6 tartózkodás mellett szavaztak fb-elnökké - jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, korábban, 2001-2007 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, míg előtte az első Orbán-kormányban a pénzügyi tárcát vezette 1998-2001 között.

A KDNP delegálta Szényei Gábor András informatikai szakembert, aki 2007-től már tagja volt a jegybank felügyelő bizottságának.

Katona Tamás egyetemi tanárt, a Pénzügyminisztérium korábbi (2009-2010) államtitkárát az MSZP javasolta, az LMP jelöltje volt Róna Péter egyetemi oktató, aki 1986-1991 között az amerikai J. Henry Schroder Bank vezérigazgatója volt, Varga István gépészmérnök, a Robert Triffin nevét felvevő Intereconomics Szirák Alapítvány létrehozója pedig a Jobbik indítványára került a jegybank felügyelőbizottságába.

A testületnek tagja a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértő is, de őket nem választja meg a parlament. (Jelenleg az ország költségvetési, azaz fiskális politikájáért a nemzetgazdasági miniszter felel.)

A felügyelőbizottság a jelenleg hatályos jegybanki törvény szerint a Magyar Nemzeti Bank belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti, a felügyelő testület nem szólhat bele abba, hogy a Magyar Nemzeti Bank hogyan alakítja a monetáris politikát.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
KORMÁNYZAT
MNB