Nincs megállapodás a 2011-es büdzséről

Az EP-képviselők és a tagállamok képviselői tegnap éjszakába nyúló tárgyalások során sem tudtak megállapodásra jutni az EU jövő évi költségvetéséről. Elvileg van még esély arra, hogy az alkut az év végéig nyélbe üssék, ám ha ez nem jön össze, akkor jövőre is az idei költségvetés számai lesznek érvényesek, ami egy sor nagyszabású projekt jövőjét veszélyezteti.

Hétfőn (2010. november 15.) az utolsó kísérlet is kudarcba fulladt, a Parlament és a Tanács képviselőinek ugyanis nem sikerült megállapodásra jutniuk a jövő évi büdzséről. Az intézmények most egymásra mutogatnak. Az EP például mélységes sajnálatának adott hangot, amiért – a képviselők által korábban tett engedmények dacára – a tagállamok kisebbségének „makacs elutasításába” ütközött az a javaslat, melynek értelmében a Parlamentet is bevonták volna az uniós finanszírozás rendszeréről folytatandó egyeztetésekbe.

A hétfői tanácskozáson a Jerzy Buzek vezette parlamenti küldöttség így késznek mutatkozott arra, hogy elfogadja a Tanács által javasolt szerény emelést, melynek értelmében a 2011-es büdzsé kiadásai maximum 2,9 százalékkal nőhettek volna 2010-hez képest. Ám ezért cserébe a képviselők azt szorgalmazták, hogy az EP is kapjon szót a költségvetés finanszírozásának reformjáról szóló tárgyalásokon, amire – így a Parlament – a Lisszaboni Szerződés is lehetőséget teremt.

A Tanács azonban éppen ezt az árukapcsolást kifogásolta. Az EUobserver beszámolója szerint a britek és a hollandok voltak azok, akik kizárólag a 2011-es költségvetésről voltak hajlandók tárgyalni, és semmi szín alatt nem akartak belemenni a pénzügyi perspektívával összefüggő kérdésekbe (beleértve ebbe olyan pontokat, mint a saját források rendszerének kibővítését például új adók kivetése által, vagy a költségvetés rugalmasságának megteremtését, amelynek az EP szerint az előre nem látható kiadások esetén volna jelentősége).

„Mi megállapodást akartunk, de sajnálom, hogy néhány tagállam becsukta az ajtót a 2011-es költségvetési egyezmény előtt” – hangoztatta még az éjszaka kiadott közleményében Jerzy Buzek, az EP elnöke. Alain Lamassoure, a költségvetési szakbizottság feje „rövid távú gondolkodása miatt” kritizálta a miniszterek egy részét, és közölte: miután a Tanács nem hajlandó még csak beszélni sem az EP javaslatairól, ezért most az állam- és kormányfőkön a sor, hogy még az év vége előtt megállapodásra jussanak a Parlamenttel. (Az uniós vezetők a tervek szerint december 16-17-én üléseznek majd Brüsszelben, az Európai Tanács ezen ülésének napirendjén szerepel a jövő évi költségvetés elfogadása is.)

Voltak egyébként, akik nem fogták fel túl tragikusan a hétfő éjszakai kudarcot. „Lesz költségvetés, a 2010-es számokon alapuló. Nincs dráma, nincs itt a világvége” – vélekedett egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata az EUobservernek. Janusz Lewandowski azonban nem így látja. A költségvetési biztos az ülés után kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy a megállapodás hiánya fontos kezdeményezések és beruházások finanszírozását odázhatja el (korábban ebbe a körbe sorolták egyebek között az Európai Külügyi Szolgálat, a nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor (ITER) vagy az ambiciózus Stockholm bel- és igazságügyi program finanszírozását is).

A Bizottság a maga részéről egyébként szintén sajnálta, hogy a két intézménynek nem sikerült zöld ágra vergődnie, és Lewandowski közölte, hogy azonnal megkezdi egy új költségvetési javaslat kidolgozását. Ez azután újraindítja a költségvetésről folytatandó intézményközi egyeztetéseket, a folyamat azonban ismét hónapokat vesz igénybe.

Elméletileg a Tanácsnak – a bizottsági javaslat ismertetését követően – egy hónapja lesz, hogy előterjessze álláspontját, ezt követően pedig a Parlamentnek 42 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy kifejtse a véleményét. Persze ezek csak a szélső értékek, az intézmények tehát ennél hamarabb is elfogadhatják álláspontjukat a tervezetről, főként, ha még decemberben nyélbe szeretnék ütni a megállapodást.

Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy egyezség hiányában a 2010-es költségvetéssel kell majd nekivágni a következő esztendőnek: a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az EU minden hónapban csak a 2010-es büdzsé tizenketted részével gazdálkodhat, alaposan megcsappantva ezzel az egyes nagyszabású projektekre szánt pénzeket.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KÖLTSÉGVETÉS