Könnyebb lesz behajtani a gyerektartást az uniós országokból

2010.11.16. MTI

Az Országgyűlés 347 igen, két nem szavazattal elfogadta a tartással kapcsolatos törvénymódosításokat.

A törvénymódosítás elsősorban uniós jogharmonizációs gyermekvédelmi intézkedés. Az Európai Unió célja az, hogy biztosítsa a gyermektartás és a családi tartások egyéb formáinak hatékony nemzetközi behajtását.

A törvénymódosítás célja, hogy biztosítsa gyermekek egzisztenciális biztonsága akkor is, amikor a család egysége már felbomlott. A módosítás lehetővé teszi a tartásra kötelezett külföldiek felkutatását még azt megelőzően, hogy a kérelmező egy másik tagállamban eljárást indítana.

Az elvált szülő megtudhatja, hogy az adósnak - a másik szülőnek - van-e az adott országban bejelentett címe és fellelhető vagyona. A jövőben az ilyen tartási igények érvényesítéséhez hatósági segítséget kapnak a kérelmezők.

Az Európai Unió Tanácsa 2008. december 18-án fogadta el a tartással kapcsolatos ügyekben a joghatóságról, az alkalmazandó jogról, a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról és az együttműködésről szóló rendeletet, amelyet jövő év június 18-ától kell alkalmazni. Ugyancsak ettől az időponttól kell alkalmazni a tartási kötelezettségekre alkalmazandó jogról hágai jegyzőkönyvet, valamint folyamatban van az Európai Unió csatlakozása a gyermektartás és a családi tartások egyéb formáinak nemzetközi behajtásáról szóló hágai egyezményhez is.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
GYERMEKJOGOK
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS