Megkezdődött a 2011-es költségvetés vitája

2010.11.16. Jogi Fórum

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával az Országgyűlésben hétfőn megkezdődött a 2011-es költségvetés összesen 30 órás vitája, a kormányfő tartósan 3 százalék alatti hiányt és szerkezeti reformokat ígért beszédében.

A kormány 3 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol 2011-re.

 Olyan új költségvetésre van szükség, amely az eddigiektől élesen eltérő filozófiára, az együttműködés gazdaságpolitikájára épül.

2011-ben új alkotmány kell, amely az erős és sikeres Magyarország megteremtését szolgálja. Úttörő adórendszerre van szükség, át kell alakítani az egészségügyet, az oktatást – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a 2011-es költségvetés vitáján hétfőn a Parlamentben.

A kormányfő szerint a 2011. évi költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza.Beszédében a miniszterelnök azt ígérte, hogy a kormány szerkezeti reformokat indít el, és tartósan 3 százalék alatt tartja a hiányt.

Ma az államadósság meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, 2010-ben pedig több, mint 1.200 milliárd forintot kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 0,8 százalékos többletet mutatna – fogalmazott Orbán Viktor.

Matolcsy: egy év van a konszolidációra

Matolcsy György
nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a 2011-es költségvetés lehet Magyarország uniós csatlakozása óta az első, amelyben az ország teljesíti a vállalt 3 százalék alatti hiány mértékét. A kormány tervei szerint az eredményszemléletű hiány 2,94 százalék, a pénzforgalmi hiány 2,8 százalék, az elsődleges egyenleg pedig 0,8 százalék lesz.

A büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy "nem romlik a külső világ". Matolcsy György szerint az állandóság mértéke jövőre 78 százalék körül szintre csökkenhet; sikerülhet egyszerre bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást; a jövedelemcentralizáció 3 százalékkal csökkenhet, az adócentralizáció pedig 36 százalékra csökken.

A jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.

ÁSZ: az adóbevételek csaknem fele teljesíthető

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a vitában azt mondta, hogy az új adóként tervezett - és egyébként magas kockázatú - hitelintézeti járadék és egyéb válságadók hatásának elmúltával a kiadások szerkezetének átfogó felülvizsgálatára is szükség lehet, ha a költségvetés bevételei nem növekednek számottevően. A Számvevőszék úgy látja, hogy a jövőre tervezett adóbevételek csaknem fele teljesíthető, ugyanakkor a magas kockázatú adóbevételek aránya viszonylag alacsony, a közepes kockázatúaké viszont magas a költségvetés tervezetében.

Költségvetési Tanács: kockázatos a költségvetési politika

A törvényjavaslatban felvázolthoz képest az egyenleg akár a GDP fél százalékával is jobb lehet 2011-ben - mondta a vitában Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke, ugyanakkor hozzátette: kétséges, hogy középtávon létrejön-e a kormány által várt 400 ezer új munkahely, a KT ugyanis csak 100 ezer új munkahellyel számol erre az időszakra. Az elnök szerint ahhoz, hogy a Nyugdíjbiztosítási alap a kormány három éves kitekintésének megfelelően 2011 után is egyensúlyban legyen, szükség van a magánnyugdíj-pénztári vagyonokból származó, mintegy 530 milliárd forintos összegre is.

Szijjártó Péter
a bizottságok többségi véleményét ismertetve kiemelte: a jövő évi költségvetés szakít a megszorításokkal, és a családok, a vállalkozások támogatását, a munkahelyteremtést helyezi középpontjába. A büdzsé a megújulás költségvetése, amely alkalmas a magyar gazdaság növekedési pályára állítására, így az a térség legversenyképesebbje lehet – fogalmazott.

Pártreakciók: Fidesz, MSZP, KDNP, Jobbik, LMP

Lázár János,
a Fidesz frakcióvezetője élesen bírálta az előző kormány gazdaságpolitikáját, amely után a jelenlegi kormány feladata az, hogy valóban betartsa az ígért hiánycélt. A szocialisták szerint még nem késő fenntarthatóbbá, igazságosabbá tenni a költségvetést, Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető azt mondta: ebben a formájában ez a költségvetés minden idők legfelelőtlenebb költségvetési törvényjavaslata, ezért nem támogatják. A KDNP szerint a költségvetés a foglalkoztatás növelésével beindítja a gazdasági növekedést.

A Jobbik frakciója a szemléletváltást hiányolja a költségvetésből. A párt egyetért ugyan a válságadók kivetésével, de úgy vélik, a rendkívüli adókra nem lehet hosszútávon támaszkodni, ezért néhány év múlva, a válságadók kivezetésekor újabb megszorításokra lehet szükség. A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a kormány a következő évi költségvetésben "elődeihez hasonlóan lemond a rendszerváltás veszteseiről" és tovább fokozza a "már eddig is tűrhetetlen egyenlőtlenségeket".

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
KÖLTSÉGVETÉS