A KIM Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárság közleménye

2010.11.17. MTI

Az Országgyűlés november 16-i ülésén elfogadta a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, így 2011. január 1-jétől a fővárosi és 19 megyei kormányhivatal megkezdheti működését.

A Magyar Közlöny szeptember 14-ei számában megjelent, az érintett területi államigazgatási szerveket felsoroló kormányhatározat értelmében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területi szerveinek integrációját az érintett két tárca, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium felülvizsgálta.

Ez alapján az illetékes tárcák döntöttek arról, hogy az eredetileg szervezetileg bevonandó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területi szervei kimaradnak a teljes integrációból, és csak a koordinációs-működési integráció körébe kerülnek bele.

Ennek oka, hogy az illetékes tárcák megállapították, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területi szervei olyan uniós akkreditációval rendelkeznek, amelyek uniós agrártámogatások folyósításához szükségesek, és mivel integrációjuk során jogállásuk megváltozna, új akkreditációs eljárás lefolytatására lenne szükség. Ez pedig veszélyeztetné a támogatások kifizetésének zavartalanságát.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a minisztériumok fönt részletezett döntése értelmében a koordinációs-működési integrációban részt vesz, vagyis a többi, a kormányhivatalokba integrált intézményhez hasonlóan részt vesz az ezekhez kapcsolódó ügyfélszolgálati irodák működtetésében.
 

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
KÖZIGAZGATÁSI REFORM
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT