A kormány elő kívánja segíteni a nők esélyegyenlőségét a munka világában

2010.11.17. Jogi Fórum

A kormány intézkedései elő kívánják segíteni a nők esélyegyenlőségét a munka világában; rossz beidegződés az, hogy a nők munkavégzésében a család, a gyermek hátráltató tényező - erről Nagy Anna kormányszóvivő beszélt hétfőn egy esélyegyenlőségi konferencián Budapesten.

Nagy Anna az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén úgy fogalmazott: a kormány lépései nagyon jó jelek arra, hogy "nőnek lenni, női munkavállalónak lenni, anyaként munkavállalónak lenni ebben az országban talán mégsem egy olyan nagyon rossz dolog".

Közölte, a kormány szeretné visszaállítani a hároméves gyest, támogatni fogják a gyesről visszatérők részmunkaidős foglalkoztatását, s szabályozták, hogy a nők negyven év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba.

Nagy Anna azt mondta: a gyermekvállalás után a munkahelyre visszatérő nőket az a döbbenet éri, hogy a munkaerőpiacon hirtelen "másodrendű, másodrangú munkavállalókká" váltak.

"Pedig nem lettünk butábbak, kevésbé ügyesek vagy rátermettek; mindössze annyi történt velünk, hogy anyák lettünk - tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, ez elég ahhoz, hogy az esélyegyenlőségben erősen korlátozottak listáján első vagy második helyre kerüljenek.
 

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
ESÉLYEGYENLŐSÉG
KORMÁNYZAT