A kormány elfogadta a nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatot

2010.11.17. Jogi Fórum

Fellegi Tamás arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a nemzeti adatvagyon védelméről szóló törvényjavaslatot a kormány az elmúlt héten megvitatta és elfogadta.

A Magyar Kármentő Alapba eddig beérkezett összegek jó helyen vannak: az Alapban – szögezte le Nagy Anna a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón egy ma megjelent cikkre válaszolva.

Az említett cikk azt taglalja, hogy hová tűnt a Kármentő Alapba beérkezett több mint 1,2 milliárd forint, amiből eddig csak 33 millió forintot osztottak ki. Erre válaszul Nagy Anna közölte: a Magyar Kármentő Alapba érkezett pénz elosztásáról a Kármentő Bizottság dönt, melynek munkájában mások mellett részt vesznek a katasztrófa által érintett települések polgármesterei is.

A beérkezett pénzekből – mutatott rá a kormányszóvivő – mindösszesen az a 33 millió forint hiányzik, amit gyorssegélyként utaltak ki Devecser és Kolontár önkormányzatának, ugyanis a helyreállítási munkálatok során elfogyott az önkormányzatok pénze.

A kormányszóvivő hozzátette: a Kármentő Alap működése teljesen nyilvános, az azzal kapcsolatos információkat pedig bárki elérheti a bm.vorosiszap.hu oldalon.

Törvény a nemzeti adatvagyon védelméről

Fellegi Tamás arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a nemzeti adatvagyon védelméről szóló törvényjavaslatot a kormány az elmúlt héten megvitatta és elfogadta. A nemzeti adatvagyon kezelése nem megoldott, ugyanis az előző kormányok alatt az adatvagyon jelentős részének felügyelete és kezelése magáncégekhez került át – tájékoztatott a politikus, hozzátéve: ez meglehetősen kockázatos és költséges megoldás. A miniszter beszámolt arról, hogy nagyjából 70 olyan magáncég van, akik az állam számára kiemelten fontos nyilvántartásokat kezelnek. Ilyen nyilvántartás például: az állampolgárok személyi adatainak és lakhelyének nyilvántartása, foglalkoztatási és szociális nyilvántartások, bűnügyi és szabálysértési nyilvántartások, közúti közlekedési nyilvántartások. Ezeknek a kezelését nem szabad kiadni magáncégeknek– szögezte le Fellegi Tamás.

A politikus kijelentette: a jelenlegi kormány a kezdetektől azt az álláspontot képviselte, hogy a fontos adatbázisok nem maradhatnak magáncégeknél, azok gondozásáról, védelméről az államnak kell gondoskodnia, és ebben az esetben is érvényesülnie kell a közérdeknek a magánérdekkel szemben.

Az adatvagyon kezelését illetően az előző kormányok szemlélete hibás volt – mutatott rá Fellegi Tamás -, ezért ezen a területen átfogó és teljes megújulásra van szükség. A kormány kiemelten fontosnak tekinti, hogy az infokommunikációs területen a közbizalom helyreálljon, és az eddig még nyomokban sem tapasztalható digitális közbizalom kialakulhasson – mutatott rá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője.

A megoldás, melyet a nemzeti adatvagyon védelméről szóló jogszabálycsomag tartalmaz, a következő: a jogszabály meghatározza a nemzeti adatvagyon és az elektronikus adatfeldolgozás fogalmát. Rögzíti az állami nyilvántartásokkal kapcsolatos alapvető biztonsági követelményeket, rögzíti, hogy az adatfeldolgozó a kiemelt védelmet élvező nyilvántartások esetében csak állami szerv, vagy száz százalékban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság lehet. A jogszabállyal módosítják az ágazati törvények vonatkozó szakaszait, valamint bevezetnek egy új büntetőjogi kategóriát a Btk. módosításával, a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartás elleni bűncselekmény fogalmát – sorolta a küszöbön álló változásokat Fellegi Tamás. A miniszter kijelentette: bíznak abban, hogy a változások biztonságosabb, gazdaságosabb és hatékonyabb feladatvégzést tesznek majd lehetővé.

A politikus arról is tájékoztatást adott, hogy a kormány a múlt heti ülésén megtárgyalta a törvényjavaslatot, és egyetértett az abban foglaltakkal, így a javaslatot az országgyűlés elé terjesztették.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
BÜNTETŐJOG
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT