Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye

2010.11.18. MTI

Az Országos Rendőrfőkapitány Úr látogatása az Interpolnál, mely az EU elnökség közeledtével a nemzetközi rendőri együttműködés fokozását célozza.

Lyon, Franciaország - Az együttműködés és az országhatárokat átívelő szervezett bűnözés elleni küzdelemben folytatott rendőri információk megosztása volt dr. Hatala József r. altábornagy országos rendőrfőkapitány úr mai látogatásának fő témája az Interpol Főtitkárságának központjában.

Magyarország 2011-ben betöltendő Európai Uniós elnökségének közeledtével dr. Hatala József r. altábornagy és Ronald K. Noble az Interpol Főtitkára között létrejött találkozó a regionális és nemzetközi biztonsági kérdéseket helyezte középpontba, beleértve a nemzetközi együttműködés fokozását a szervezett bűnözés, a kábítószer- és az emberkereskedelem, valamint a lopott gépjárművek és lopott műkincsek területén.

- A lehetőségek, melyek az Interpollal folytatott nemzetközi rendőri együttműködésen keresztül adódnak, segítenek fokozni a nemzeti rendőri szervek hatékonyságát, és ezáltal a régió nemzetközi biztonságát is - mondta dr. Hatala József r. altábornagy úr.

A megbeszélésen dr. Hatala József r. altábornagy úr és Noble Főtitkár kitért azokra a tervekre is, hogy Magyarország és a budapesti Interpol Magyar Nemzeti Iroda az Interpol globális adatbázisának elérhetőségét a lopott és elvesztett úti okmányok tekintetében kiterjeszti az ország nemzetközi repterére és 36 határátlépő pontjára. Ezzel kapcsolatban az Interpol vezetője elmondta, hogy a 188 tagország között megvalósuló nemzetközi bűnügyi információcsere kulcskérdés a nemzeti és a nemzetközi biztonság megszilárdításában.

- A kritikus információk nemzeti végpontokon történő elérhetővé tétele jelentősen megnehezíti a szökésben lévő bűnözőknek elkerülni az elfogást, ezáltal téve biztonságosabbá határainkat - mondta Noble úr, aki egyben méltatta Magyarország részvételét az ez évi Infra-Red akcióban.

Az Interpol által szervezett Infra-Red akció (International Fugitive Round-Up an Arrest - Red Notices) 450 körözött személyre irányult világszerte, akiket olyan súlyos bűncselekmények elkövetésében vádolnak vagy ítéltek el, mint emberölés, pedofília, nemi erőszak vagy kábítószer kereskedelem. Az akció tapasztalata: több, mint 130 körözött személy letartóztatása vagy tartózkodási helyének megállapítása 32 országban.

A magyar főkapitány látogatása alkalmával szintén szóba kerültek azok a gépjárműbűnözés elleni magyar rendőri akciók, melyek előkészítésében és tervezésében az Interpol helyszíni támogatást tud nyújtani a tagországainak, a gépjárműlopási egységén keresztül.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
RENDŐRSÉG