Az Európai Tanács elnökével tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnököt Herman Van Rompuy ma Brüsszelben fogadta, ahol a két politikus a január 1-jén induló magyar elnökség programjáról egyeztetett.

A megbeszélés után a miniszterelnök szóvivője közölte, hogy áttekintették az EU soros elnökségére való felkészülés állását, a magyar elnökség prioritásait és az Európai Tanács decemberi ülésének előkészítését.

Brüsszeli közleményében Van Rompuy úgy fogalmazott, hogy tárgyalásaik középpontjában az uniós állam- és kormányfői tanács jövő évi programja állt. Megerősítette, hogy külön foglalkoztak a decemberi csúcsértekezlet témáival, mindenekelőtt a gazdasági felügyeleti mechanizmus bevezetésének ügyével, illetve az uniós alapszerződés ahhoz kapcsolódó módosításának lehetőségeivel.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének vezetőjével való eszmecseréjét követően a magyar miniszterelnök négyszemközti megbeszélést kezdett José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Az EU soros elnökségének jövő év első félévi ellátására készülő magyar kormány és az Európai Bizottság együttes ülést is tart, a miniszterek, illetve államtitkárok pedig külön szekciókban folytatnak megbeszéléseket az egyes illetékes uniós biztosokkal.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI TANÁCS
EURÓPAI UNIÓ