Sávos gázáremelés lesz január 1-jétől

2010.11.19. Jogi Fórum

Évi 1200 köbméteres fogyasztásig nem emelkedik a gázár január 1-jétől – jelentette be Fellegi tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön. A 3.500 köbméter feletti lakossági fogyasztóknál 9,3 százalék lesz az emelés, ugyanakkor a nagycsaládosok kedvezményt kapnak.

A földgáz végfelhasználói árát a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben sávosan alakítják: 1.200 köbméter éves fogyasztásig nulla az emelés, ezen felül 1.500 köbméterig mindössze 0,7 százalék. A következő kategóriában, ami további 500 köbmétert jelent az áremelés mértéke 4,5 százalék. Az utolsó előtti sávban 3.000 és 3.500 köbméter között 7,8, a legmagasabban, 3.500 köbmétert meghaladó fogyasztás esetén pedig 9,3 százalék lesz az áremelés.

A nagycsaládosok kedvezményt kapnak: a három- és több gyermekeseknek 100-150 köbméter földgázt számolnak be a felhasználásba.

A 3,5 millió fogyasztási hely 57 százaléka abba a kategóriába tartozik, amelyiknél nulla az emelés, azaz marad az ármoratórium. A második kategória 9 százalékával együtt a fogyasztási helyek 66 százalékában nem, illetve alig emelkedik a gáz ára. A legmagasabb két kategóriában együttesen a fogyasztási helyek mindössze hat százaléka tartozik.

Fellegi Tamás emlékeztetett arra, hogy a kormány a hivatalba lépése után azonnal ármoratóriumot hirdetett, egyben tárgyalásokat kezdtek a szolgáltatókkal, hogy méltányos, arányos, az ország és a lakosság teherbíró képességét figyelembe vevő árszabályozást alakítsanak ki.

Amikor az új kormány hivatalba lépett, az akkori szabályozás szerint kétszámjegyű emelés kellett volna, és októberben további öt százalék, azaz összesen 15-20 százalékos áremeléstől kímélte meg a kormány a lakosságot - emelte ki a fejlesztési miniszter.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT