Minőségi tájékoztatás a vényköteles gyógyszerekről

Sokaknak okoznak kellemetlenséget a gyógyszerekkel kapcsolatos pontatlan vagy hibás információk, ezért az EU most egy új jogszabállyal segítené elő a betegek hatékonyabb tájékoztatását a számukra felírt gyógyszerekről. Az EP szerdán szavaz a témában benyújtott két jelentésről.

„Manapság rengeteg, ellenőrizetlen, elfogult és gyakran téves információ olvasható az interneten. Erre a problémára kerestünk megoldást a jelentésben" – mondta a téma parlamenti felelőse Christofer Fjellner képviselő. A jogszabály arra kötelezi a vállalatokat, hogy a betegeknek elfogulatlan, minőségi információt szolgáltassanak.

Az EP környezetvédelmi szakbizottsága megszavazta, hogy a gyógyszergyártó cégek kötelesek feltüntetni az engedélyezett vagy az engedély módosítása során jóváhagyott gyógyszercímkén és a betegtájékoztatón szereplő legfrissebb adatokat. Ezen információkat elektronikus és nyomtatott formában, valamint a vakok és gyengén látók számára elérhető formátumban tennék hozzáférhetővé. A Bizottság javasolta a vényköteles gyógyszerek reklámozásának beszüntetését az audiovizuális sajtóban is.

A jelentések középpontjában két téma áll: egyrészt a tájékoztatás és a reklám közötti egyértelmű különbségtétel, másrészt pedig az, hogy az állampolgárok az interneten, illetve a hagyományos kommunikációs csatornákon egyaránt hozzáférhessenek a nem promóciós célú tájékoztatáshoz. Egyre többen tájékozódnak a vényköteles gyógyszerekről az interneten, az ott fellelhető információ azonban gyakran félrevezető. A jelentés elfogadását követően az összes információ nyomtatott és elektronikus formában, engedélyezett weboldalakon is elérhető lesz.

Fjellner szerint a jelentés legnagyobb eredménye a szemléletváltás. „A jelentés most elsősorban a betegek tájékoztatáshoz való jogaival, nem pedig a cégek információterjesztéshez való jogával foglalkozik, egyértelmű különbséget tesz a tájékoztatás és reklám között, valamint megerősíti a gyógyszerek reklámozására vonatkozó tilalmat" – magyarázta a képviselő.

A parlamenti szavazás után az a Tanács a kérdésről december 6-án vitázik.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ