Sebészeti beavatkozás legyen a szerződésmódosítás

2010.11.23. BruxInfo

A lehető legegyszerűbben és legrövidebben, lényegében egy sebészeti beavatkozással kell elvégezni jövő év első felében, a magyar soros elnökség alatt az EU-szerződés felülvizsgálatát – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter az általános ügyek tanácsának hétfői ülését követően.

Egyszerűsített eljárással, a lehető legrövidebb idő alatt kell letudni 2011 első felében az EU-alapszerződés felülvizsgálatát – jelentette ki hétfőn Martonyi János külügyminiszter az általános ügyek tanácsának ülését követően, ahol az ügyben perdöntőnek ígérkező decemberi állam- és kormányfői találkozó előkészítését is megvitatták.

Az Európai Tanácsnak Herman Van Rompuy EiT-elnök javaslatára kell döntenie a szerződésmódosításról, amit a jelenlegi átmenetit legkésőbb 2013 közepéig felváltó állandó válságrendezési mechanizmus (egyfajta államcsőd-eljárás) létrehozása tesz szükségessé. A január elsején hivatalba lépő magyar soros elnökségnek várhatóan a szerződés felülvizsgálatának lebonyolítása is a feladatai közé tartozik majd.

Martonyi utalt rá, hogy véleménye szerint a tárgyban decemberben elfogadandó szövegben nagy valószínűséggel nem kap helyet majd a magántőke ilyen állandó stabilitási keretbe való bekapcsolása, amelyre vonatkozó korábbi kijelentések az elmúlt hetekben tovább növelték a piacok idegességét. „Fokozottan vigyázni kell a piacok reakcióira, mára általánossá vált a felismerés, hogy lehetőleg minden kockázatot mérsékelni kell, ami felbolydíthatja a piacokat” – közölte az ülést követő sajtóértekezleten a magyar diplomácia vezetője. Martonyi személy szerint azt sem hiszi, hogy a majdani szöveg szót ejtene a tagállamok szavazati jogának felfüggesztéséről, ami Angela Merkel német kancellár egyik fő követelése.

A magyar diplomácia irányítója azt is fontosnak tartja, hogy semmilyen más kérdéssel ne kapcsolják össze a szerződés felülvizsgálatát, így a horvát csatlakozással vagy a 2011-es büdzséről szóló vitával sem.

A külügyminiszter az ülésen elhangzott felszólalásában hangsúlyozta, hogy a nyugdíjpénztárak kérdésében (a gazdasági kormányzásról szóló csomag egyik elvarratlan szála) egyenlő feltételeknek kell érvényesülniük. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy nem lehet büntetni senkit sem azért, mert olyan rendszert alkalmaz, amelyet másik 18 uniós tagállam is. Ez a megjegyzés arra vonatkozik, hogy az Európai Bizottság hivatalos javaslata nem venné figyelembe költségvetési bevételként a magánnyugdíjpénztári befizetések állami büdzsébe való átirányítását, ahogy azt a magyar kormány tervezi. A téma a pénzügyminiszterek december 7-i ülésén is napirendre kerül.

A külügyminiszter elmondta, hogy továbbra is teljes a bizonytalanság arról, hogy még idén elfogadhatják-e az EU 2011-es költségvetését. Martonyi, miként a belga soros elnökség is úgy véli, hogy ez technikailag és politikailag is lehetséges, noha kétségkívül jelentős akadályok tornyosulnak előtte. „Ha mégsem sikerülne, állunk elébe” – tette hozzá, egyúttal fontosnak nevezve azt, hogy januárban és februárban, tehát a magyar elnökség kezdetén pontot tegyenek a vita végére. Martonyi ugyanakkor szakértőkre hivatkozva hangsúlyozta, hogy még ha a 2010-es büdzsé egytizenketted részével is vágnának neki a következő évnek, a gazdák akkor is megkapnák pénzüket, miként az Európai Külügyi Szolgálatra és a pénzügyi felügyeleti hatóságok felállítására is lenne elegendő forrás.

Martonyi János továbbra is abból indul ki, hogy a Bizottság júniusban terjeszti elő javaslatát a következő többéves pénzügyi keretre. Ettől függetlenül a tematikus (például a közös agrárpolitika és a kohéziós politika, vagy az energiapolitika jövőjéről szóló) viták már a magyar elnökség alatt elkezdődnek. A külügyminiszter szerint lényeges, hogy előbb a politikákról nyissanak vitát és csak azután a számokról, és nem fordítva, ahogy David Cameron brit miniszterelnök az októberi EU-csúcson szorgalmazta. „Ezzel a többség nem ért egyet. Ez ellentétes az alapszerződés szellemével és betűjével is. Remélem, hogy ez a megközelítés nem élvez majd támogatást” – fogalmazott a magyar külügyminiszter
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KÖLTSÉGVETÉS