2018-ig adna támogatást a szénbányáknak az EP

2010.11.24. BruxInfo

A versenyképtelen szénbányák bezárása nem csökkenti a CO2-kibocsátást, de súlyos következményekkel járna a foglalkoztatásra nézve – lényegében ezt az üzenetet fogalmazták meg kedden az EP képviselői, akik egyúttal azt kérték, hogy a szénbányák üzemeltetésére a tervezettnél hosszabb ideig lehessen állami támogatást folyósítani.

A széniparnak nyújtott tagállami támogatások túl korai kifutása jelentős ökológiai és pénzügyi problémákat okozna az érintett régiókban, ami végül sokkal többe kerülne, mint az ilyen támogatások fokozatos megszüntetése – szögezte le kedden elfogadott jelentésében az EP.

A képviselők éppen ezért azt szeretnék, ha az Európai Bizottság által javasolt 2014. október elsejei határidőt kitolnák, lehetővé téve ezzel, hogy 2018. december 31-ig lehessen állami támogatást nyújtani a szénbányáknak, valamint azt is, hogy ezalatt olyan megoldást dolgozzanak ki, amely nem jár tömeges leépítéssel.

Az EP közleményében emlékeztetett arra, hogy bár a Parlamentnek csak konzultatív jogköre van e kérdésben, ám a mostani jelentés elfogadásával mégis komoly politikai üzenetet küldött a Tanácsnak. A Financial Times összeállításában emlékeztetett arra, hogy a döntést végeredményben a Bizottságnak és a tagállamoknak kell meghozniuk.

Az Európai Bizottság tavaly nyáron jelentette be, hogy elképzelései szerint a versenyképtelen szénbányáknak csak 2014-ig lehetne állami támogatást nyújtani. Egy efféle döntés ugyanakkor nagyon komoly következményekkel járna a németországi Ruhr-vidéken, Északnyugat-Spanyolországban, illetve Románia, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia egyes részein. Az EU-ban egyébként mindent összevetve nagyjából százezer álláshely kötődik közvetve vagy közvetlenül a szénbányászathoz.

A tagállamok közül Németország volt az, amely az eltelt időben rendkívül keményen lobbizott a határidő 2018-as kitolásáig, és bár sikerült a tagállamok egy részét maga mellé állítania, ám nem szerezte meg mindenki támogatását. A Tanács a tervek szerint december 10-én hozza meg döntését ez ügyben.

A zöldek ugyanakkor abban reménykednek, hogy marad a 2014-es dátum. Philippe Lamberts, az EP belga, zöldpárti tagja szerint a versenyképtelen szénbányák támogatása azt jelenti, hogy több millió közpénzt pazarolnának el, hozzátéve mindehhez, hogy a dátum kitolása ellentétes lenne az EU gazdasági, energiapolitikai és klímavédelmi érdekeivel.