Új Btk. és új büntetőeljárási törvény készül 2013-ra

2010.11.25. Jogi Fórum

A 2011-es őszi parlamenti ülésszakra új büntető törvénykönyvet (Btk.) és új büntetőeljárási törvényt (Be.) nyújt be a szaktárca, az új szabályok 2013-tól lépnének életbe - közölte Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár kedden az Ügyészek Országos Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen.

A minisztérium egyfajta katasztrófa-alapot hozna létre a bonyolult, illetve a politikusokat is érintő nagy ügyek gyors lefolytatása céljából. Az alap létrehozásáról még nem döntött a kormány, de a szándék az, hogy ezeknek a nagy és bonyolult ügyeknek a kiadásai ne terheljék a bíróságok és az ügyészségek alapfunkcióit. A többletforrás a bíróságok és az ügység esetében is egyaránt 3-4 milliárd forint lehetne, a bíróságok esetén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, az ügyészeknél a Legfőbb Ügyész dönthetne a pénz elosztásáról.

Az államtitkár szerint a kormányzat is tisztában van azzal, hogy a következő időszakban politikai szempontból az ügyészség munkája érzékeny lesz. Mindazok az ügyek, amelyek jelenleg nyomozati szakban vannak és politikusok érintettek, előbb-utóbb a vádemelésig vagy éppen a nyomozás megszüntetéséig el fognak jutni, ennek érdekében merült fel, hogy ne csak jogi eszközöket mozgósítson a kormány, hanem egyéni képviselői kezdeményezésre a jövő évi költségvetésben jelenítsék meg a "katasztrófa-alapnak" nevezett pluszforrást.

Négy törvénymódosítást hoz a bírósági gyorsító csomag

Az államtitkár egyetértett Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének több, racionalizálást célzó javaslatával. Megegyezett az álláspontjuk abban, hogy az elsőfokú eljárásokat kell gyorsítani, az ügyek ebben a szakaszban húzódnak el a leginkább. Ennek érdekében törvényjavaslatot készítenek elő többek közt arról, hogy a terhelt távollétében is lefolytatható legyen az eljárás, rugalmasabbá tegyék a nyomozás határidejét, csökkentsék a nyomozó hatóságok és az ügyészség adminisztrációs terheit és felülbírálják a fokozott ügyészi felügyelet intézményét.

Az úgynevezett "gyorsító csomag", tehát a bíróságok hatékonyságát elősegítő törvényjavaslat négy törvénymódosítást eredményez: a büntetőeljárási, illetve a polgári eljárási törvények módosítását, továbbá a bírósági szervezeti törvényt és a bírák jogállásáról szóló törvényt. E két utóbbi még egyeztetés alatt áll. A jogszabály-változtatások harmadik eleme az új Btk. és az új Be. megalkotása.

Az ügyészség helyzetét érintő törvényjavaslatokat jórészt már elfogadták, így egyebek között az ügyészségi törvény kétharmadossá tételével a kormánytöbbség a hatóság független státusának megőrzése mellett foglalt állást. A kormány nem kíván változtatni az ügyészség közjogi státusán és ez az alkotmányozási folyamatban sem merült fel – fogalmazott Répássy Róbert.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS