Az Európai Bizottság reméli, hogy Szlovákia módosítja a nyelvtörvényt

2010.11.25. MTI

Reményét fejezte ki szerdán Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, hogy Szlovákiában az új kormány a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően módosítja a nyelvtörvényt.

Vasziliut a magyar képviselő elnökletével működő kisebbségi EP-munkacsoport hallgatta meg, a találkozó fő célja az volt, hogy a biztos a kisebbségi és regionális nyelveket érintő témákról egyeztessen a bizottság tagjaival.
A nyelvtörvénnyel kapcsolatban Vasziliu felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a nyelvtörvény az uniós jogot és az alapvető jogok uniós chartáját is megsérti, eljárás kezdeményezhető ellene az Európai Bíróságon - derül ki a közleményből.

A ciprusi biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a törvény sorsát, és reményét fejezte ki, hogy a szlovák kormány hamarosan módosítja azt.

A kisebbségi és regionális nyelvekről általánosságban beszélve Vasziliu hangsúlyozta ezek védelmének fontosságát. Kiemelte, hogy az ezeken a nyelveken beszélők előnyben vannak, hiszen könnyebben sajátítanak el újabb idegen nyelvet, így hídként szolgálhatnak az egymás mellett élő közösségek között.

Gál Kinga
az ülés során felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegyen olyan konkrét lépéseket, amelyek elősegítik a kisebbségek nyelvhasználatát valamint a hagyományos kisebbségek és a többség egymás mellett élését, egymás nyelvének, történelmének, irodalmának oktatását az iskolákban. A képviselő szerint ezzel elejét lehetne venni, hogy a kisebbségi közösségek a napi politika áldozataivá váljanak.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
KISEBBSÉGI JOGOK
TÖRVÉNYHOZÁS