Az éves előirányzat 131 százaléka volt a hiány októberben

2010.11.25. Jogi Fórum

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - előzetes pénzforgalmi mérlege októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1.132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az októberi 43,6 milliárd forintos államháztartási deficiten belül a központi költségvetés 53,5 milliárdos, a társadalombiztosítás 7,7 milliárd forintos hiánnyal, míg az elkülönített állami pénzalapok 17,6 milliárdos többlettel zártak. A múlt év októberében a központi kormányzat 10,7 milliárd forint többlettel zárt, az első tíz hónap egyenlege 1.047,8 milliárd forint passzívumot mutatott. A központi költségvetés októberi bevételei összességükben közel 33 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi októberi összegtől, annak ellenére, hogy októberben 35,3 milliárd forint érkezett a hitelintézetektől különadó címen.

Az októberi elemzés rögzíti: a főbb adóbevételek eltérő módon alakultak, az egyszerűsített vállalkozói adó, valamint a jövedéki és regisztrációs adóbevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek elmaradtak az előző évitől. Emellett csökkentette a bevételeket az, hogy a megszűnt társas vállalkozások különadójából még 5,7 milliárd forint visszautalására került sor. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek a tavaly októberinél kisebbek lettek, az elemzésnél azonban figyelembe kell venni, hogy tavaly közel 20 milliárd forint osztalék befizetésére került sor októberben.

A kiadási oldalon mintegy 82 milliárd forint többlet áll a tavaly októberihez képest, amelyet elsősorban a tb-alapok kiadásainak nagyobb költségvetési támogatása okozott és az eltérő finanszírozási rend következménye. A tavaly októberinél nagyobb összegűek voltak a lakásépítési támogatások, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, továbbá a kamatkiadások és a hozzájárulások az EU költségvetéséhez is.

Nőttek a központi költségvetés bevételei

Az első tíz hónap bevételi adatai azt tükrözik, hogy a központi költségvetés bevételei több mint 4 milliárd forinttal meghaladják a tavalyi bázisadatot. Ennek magyarázatához tartozik, hogy a hitelintézeti különadó (amely tavaly még nem volt) szeptember-októberi tétele összesen 91,2 milliárd forintot jelent.

Az egyes nagyobb bevételt jelentő adónemek közül az első tíz hónapban általános forgalmi adóból 153 milliárddal, bányajáradékból 108 milliárddal, illetékekből 20 milliárddal, egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) 12 milliárddal, a cégautó adóból 8 milliárd forinttal több érkezett a büdzsébe, mint a múlt év azonos időszakában. Ugyanakkor a társasági adóbevételek összege 84 milliárddal, a személyi jövedelemadó összege 88 milliárd forinttal, a jövedéki és regisztrációs adó 4-4 milliárd forinttal kisebb, mint 2009 első tíz hónapjában.

A központi költségvetés első tíz hónapi adatai szerint a kiadások 2010-ben 352,4 milliárd forinttal meghaladták a bázis adatot. Ezen belül a költségvetési szervek kiadásai 83,5 milliárddal, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 58 milliárddal nagyobbak a tavalyi bázisnál. A legnagyobb kiadási többlet az államháztartás alrendszereinél található: a tb-alapok kiadásaihoz nyújtott garancia illetve hozzájárulás 341 milliárddal haladja meg a tavalyi első tíz hónapi összeget.

  • kapcsolódó anyagok
KORMÁNYZAT
KÖLTSÉGVETÉS