Kormánydöntések a nyugdíjakról, a gyermekvédelemről és a családtámogatásról

2010.11.25. Jogi Fórum

Nagy Anna kormányszóvivő, valamint Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mutatták be a kormány szociális, gyermekvédelmi és családtámogatási döntéseit csütörtökön, kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be Nagy Anna, kormányszóvivő aki hozzátette: az emelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra. Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint.

A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés 2011. január 1-jétől – ismertette a kormányszóvivő.

Nagy Anna példaként kifejtette: a 84 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a 4,4 százalékos növekedés havi plusz 3.700 forintot jelent. A legkisebb öregségi nyugdíjnál pedig, ami jelenleg 28.500 forint, az emelés havi 1.254 forint többletet jelent.

Arra a felvetésre, hogy az adóváltozások miatt azoknak a közszférában dolgozóknak, akiknek nincs gyermekük, alacsonyabb lehet a nettó bérük, a szóvivő közölte: az a konstrukció működhetne, hogy a gyermektelenek - akiknél előfordulhat az, hogy néhány ezer forinttal kevesebb a nettó bérük - extra kiegészítésben részesülnének azért, hogy senki ne keressen kevesebbet, mint amennyit például idén. A versenyszférában pedig meg kell emelni a minimálbért – fogalmazott.

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány – ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki elmondta: a gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)

Soltész közölte: visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szólt arról is, hogy tízéves korig megadja a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét, ami hat hónapig segíti azokat a családokat, akik az örökbefogadásban részt vesznek.

A kormány döntései között szerepel az is, hogy 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét – fogalmazott. Hozzátette: a szocialista kormány ebben az évben teljes mértékben megszüntette volna a gázár- és a távhőtámogatást, ezt azonban a Fidesz-KDNP-kormány első lépésként meghosszabbította december 31-ig, és a jövő évi költségvetésben április 30-ig marad fenn a jelenlegi támogatási rendszer, ami közel 960 ezer háztartást érint.

Az államtitkár szólt arról is: szerdán a Heves megyei rendőr-főkapitányság munkatársai letartóztattak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézethez (ORSZI) tartozó munkatársakat, akik ellen az a gyanú, hogy a rokkantosításért pénzt kértek.

Az államtitkár elmondta, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és ő maga az ORSZI főigazgatóját arra utasította, indítson vizsgálatot az egész országra kiterjedően, és külön az egri esetet is vizsgálja meg. Úgy fogalmazott: a társadalomban eddig is rejtetten benne volt az a gondolat, hogy egyesek adott esetben jogtalanul veszik igénybe a támogatásokat.

  • kapcsolódó anyagok
GYERMEKJOGOK
KORMÁNYZAT
SZOCIÁLIS SZFÉRA