Aggódik az Európai Bizottság a magyar nyugdíjintézkedések miatt

2010.11.26. MTI

Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban - erősítette meg Amadeu Altafaj Tardio, a pénzügyi biztos, Olli Rehn szóvivője csütörtök este az MTI-nek az ezzel kapcsolatban kiszivárgott információkat.

Leszögezve, hogy a nyugdíjrendszerek a tagállamok nemzeti illetékességébe tartoznak, megismételte azt a korábban már említett bizottsági aggályt, hogy az eddig rendelkezésre álló információk szerint a változtatások nem szolgálják egyértelműen a hosszú távú fenntarthatóságot.

"Aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetési tervezet sugallni látszik" - fogalmazott. Mint mondta, nyugtalanítja Brüsszelt az is, hogy a rendszer két pillére közti választás "nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott". A kedvezményezetteket ugyanis "automatikusan az állami nyugdíjpillérhez irányítják, hacsak január végéig másképp nem nyilatkoznak", a második pillérben maradók pedig "elveszítenék az állami nyugdíjra való jogosultságukat", "annak ellenére, hogy az állam továbbra is megkapja a munkaadói hozzájárulásokat".

Matolcsy György
nemzetgazdasági miniszter a héten jelentette be, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott csütörtöki közlése szerint a kormány által szorgalmazott új nyugdíjszabályokról december 13-án dönt az Országgyűlés.

Altafaj Tardio más nyilatkozatokban azt is elmondta, hogy a bizottság a nyugdíjrendszeren túl más tervezett intézkedések miatt is aggódik, amelyek "veszélybe sodorhatják a független intézmények ellenőrzőképességét". Más források szerint ezek közé tartozik az Alkotmánybíróság illetékességének korlátozása államháztartási témákban, illetve a Költségvetési Tanács átalakítására vonatkozó tervek. Bizottsági források azt is jelezték, hogy a testület hamarosan átfogó jelentést ad ki a tagországok gazdasági helyzetéről, és ebben várhatóan kitérnek majd a magyar bejelentésekre is.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
JOGALKOTÁS