A Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a „három csapás” törvényt

2010.11.26. Jogi Fórum / Magyar Helsinki Bizottság

A törvény bizonyos esetekben kizárja az egyéniesített büntetéskiszabást, korlátozza a bírók szabad mérlegelési jogát, valamint aránytalan szankciók kiszabását eredményezheti.

A hatályos Büntető Törvénykönyv szabályozása értelmében ha valaki háromszor követ el személy elleni erőszakos bűncselekményt, akkor – a meghatározott egyéb feltételek fennállása esetén – a bíróság köteles életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabni.

A Helsinki Bizottság már a törvényjavaslat kapcsán is jelezte: álláspontja szerint a rendelkezések alkotmányellenesek, mert az életfogytig tartó szabadságvesztés kötelezővé tétele kizárja az egyéniesített büntetéskiszabást, korlátozza a bírók szabad mérlegelési jogát, valamint aránytalan szankciók kiszabását eredményezheti.

Így például a bíró ma köteles életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni egy büntetlen előéletű 25 éves fiatalt, aki 51 millió forintot sikertelenül kísérel meg elrabolni, és menekülése közben megüti az őt üldöző rendőrt, amellyel könnyű testi sértést okoz. Szintén életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni a két banki alkalmazott életét kioltó bankrabló esetében, a két cselekmény eltérő súlyára tehát a szabály érzéketlen.

A beadvány teljes terjedelemben itt olvasható.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
HELSINKI BIZOTTSÁG