Május elejére elkészülhet az új sporttörvény

2010.11.26. Jogi Fórum

Május 6. az új sporttörvény elkészítésének határideje, ami legfeljebb június elejéig csúszhat – jelentette be Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára pénteken.

Magyarországnak jelentős szerepe lesz abban, hogy a jövő év első félévében sorra kerülő európai uniós elnöksége alkalmával előmozdítsa az EU-ban elfogadás előtt álló sporttal kapcsolatos törvényeket – mondta az államtitkár a Budapesten rendezett XI. Nemzetközi Sportszakmai Konferencián. Májusig át kell gondolnunk a köztestületek, a Nemzeti Sportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság szerepét és működését, meg kell teremtenünk egy szigorú sportfinanszírozási rendszert, s fontos a szabadidősport előtérbe helyezése" – fogalmazott Czene.

A tömegsport javára billenhet a pénzek elosztása

A sportvezető azt szeretné, ha a versenysport és a szabadidősport támogatási aránya az eddigi 70-30-ról 50-50 százalékosra alakulna át, szerinte az államnak inkább a tömegsportban van nagyobb feladata, az élsport esetében a támogatások kiosztásában kimerül az állami szerepvállalás. A legnagyobb előrelépési lehetőség az egészségügy kérdésében van, szeretnénk, ha a lakosság manapság aktívan sportoló 13 százalékos arányát néhány éven belül 20-23 százalékosra sikerülne emelni, ebben a szabadidősportnak komoly szerepet kell szánni – mondta Czene Attila. A sporttörvény tárgyalása közben a sportlétesítmények kérdésével, a sportegészségügy, valamint a sportbiztosítási rendszer átalakításával is foglalkoznak.

  • kapcsolódó anyagok
SPORTJOG
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS