A horvátok szerződés után tartanak népszavazást az EU-csatlakozásról

2010.11.29. MTI

Horvátországban az Európai Unióba való belépésről szóló népszavazást azután tartják majd meg, hogy az ország aláírta a csatlakozási szerződést - döntött a zágrábi parlament pénteken, módosítva ezzel a tagfelvételi tárgyalások alapelveiről lefektetett korábbi nyilatkozatát.

A döntés értelmében a referendumot a szerződés aláírását követő 30 napon belül kell megrendezni, és a szábor (parlament) annak eredménytől függően indítja majd el a ratifikációs folyamatot. A Hina hírügynökség beszámolója szerint a parlamenti többség elutasította az ellenzéki Horvát Néppárt (HNS) javaslatát, hogy ne kössék 30-napos határidőhöz a népszavazás megrendezését.

Gordan Jandrokovic külügyminiszter a szavazás előtt azt mondta, hogy a HNS javaslatának elfogadása elnyújtaná az uniós csatlakozást. Annak ratifikációs folyamata az összes többi tagországban ugyanis a korábbi tapasztalatok alapján legalább egy évet vesz igénybe, s nem kezdődhet meg addig, amíg a horvátok maguk nem szavazzák meg és nem ratifikálják a csatlakozást.

Stefan Füle
uniós bővítési biztos csütörtökön Zágrábban azt mondta, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások az utolsó szakaszukhoz érkeztek ugyan, de még mindig van jó néhány akadály, amelyet le kell küzdeni. Ezek között van - a két kiemelt terület, az igazságszolgáltatás és a versenypolitika megreformálása mellett - például a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel való leszámolás.

Ivo Josipovic elnök a maga részéről meggyőződését fejezte ki, hogy Horvátország hamarosan pontot tud tenni a tárgyalások végére, és - ahogy azt eredetileg is tervezték - 2011-ben aláírhatja a csatlakozási szerződést.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
NÉPSZAVAZÁS