Polt Pétert javasolta legfőbb ügyésznek az államfő

2010.11.29. Jogi Fórum

Az Országgyűlés december elején dönthet az új legfőbb ügyészről, akit egy friss törvénymódosítás értelmében kilenc évre választ meg a Ház.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint az államfő pénteki levelében azt írta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, hogy javasolja: "az Országgyűlés Dr. Polt Péter legfőbb ügyészségi főosztályvezető ügyészt válassza meg a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének". Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével december 13-án jár le.

Schmitt Pál csütörtökön megbeszélést folytatott Kovács Tamással, valamint a legfőbb ügyészi posztot korábban betöltő Polt Péterrel és Györgyi Kálmánnal. Polt Péter a találkozó után azt mondta, személyi kérdésekről, a lehetséges legfőbb ügyész személyéről nem volt szó a megbeszélésen. Szerdán a parlamenti pártok képviselői jártak a köztársasági elnöknél, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessenek. Arról, hogy kit látnának szívesen a decemberben távozó Kovács Tamás helyén, a pártok képviselői nem nyilatkoztak. (A következő legfőbb ügyész megválasztása már téma volt a frakciók képviselői és az államfő közti október végi megbeszélésen is.) Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn úgy nyilatkozott: reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.

Polt Péter 1955-ben született. 1990-1995-ben az Igazságügyi Minisztériumban volt tanácsadó, 1995 és 2000 között az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt, 2000 és 2006 között pedig legfőbb ügyész. 2006 óta a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági ügyek főosztályának vezetője. Polt Péter az 1994-es országgyűlési választásokon fideszes képviselőjelölt volt, mandátumot azonban nem szerzett.

Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvénymódosítását, amely szerint a jövőben a köztársasági elnök javaslatára kilenc évre választja meg a Ház a legfőbb ügyészt a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül.

A változtatás tovább erősíti az ügyészség függetlenségét, hiszen azáltal jóval ritkábban fordul elő, hogy az Országgyűlés hatással van az ügyészségre a legfőbb ügyész személyének meghatározásával – mondta a törvénymódosítás októberi általános vitájában Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár. Az ellenzéki képviselők a vita során kifogásolták, hogy a módosítás értelmében a legfőbb ügyész kilenc évig marad hivatalában.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG