A kormány átfogó szociális intézkedési tervet vezet be

2010.11.29. Jogi Fórum

Az intézkedési csomag legfontosabb elemei között említhetjük az újra három évre emelt gyest, a 3,8 százalékkal emelkedő nyugdíjakat, az átlagosan 1000 forinttal emelkedő ápolási díjat, illetve azt, hogy az emberek kétharmada számára nem nő a gáz ára.

Újra három év lesz a gyermekgondozási segély, azaz a gyes – jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ez a hosszabbítás visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik, akik most gyesen vannak. Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg. A kormány visszaállítja azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, miközben a tervezett infláció 3,4 százalékos lesz. Ez a növekedés egyaránt vonatkozik a normál öregségi és az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra és a baleseti járadékra. Mindez körülbelül 2.650.000 nyugdíjast érint. Azok, akik nem idén mentek nyugdíjba, további 0,6 százalékos növekedésre, tehát összesen 4,4 százalékos emelésre számíthatnak.

A nyugdíjak közé a sajátjogú és a hozzátartozói nyugellátások tartoznak.

* Sajátjogú nyugellátások: öregségi (előrehozott, bányász-, korengedményes, korkedvezményes, szolgálati, művész-) nyugdíj, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék stb.
* A hozzátartozói nyugellátások: özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói ellátások.

A felsorolt ellátások mindegyike, valamint a baleseti járadék is részesül az emelésben!

Fellegi Tamás
nemzeti fejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy december 31-ig a nem változik lakossági földgáz ára. Az új árszabályozási rendszer 2011. január 1-jétől indul. A bevezetésre váró sávos rendszernek köszönhetően fogyasztók 57%-ánál nem lesz áremelkedés, 9%-uknál is csupán minimális, egy százalék alatti növekedés várható. A 2011. január 1-jétől életbe lépő rendszerrel a kormány garantálja, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne emelkedjenek. A 2010 júniusától érvényes ármoratórium már eddig is 15-20 százalék közötti áremeléstől kímélte meg a lakosságot, ugyanakkor a gázár-támogatás 2011. április 30-ig változatlanul megmarad. Ezt követően ez a támogatási forma beépül a lakásfenntartási támogatásba, melyet az önkormányzatoktól kell igényelni.

A kormány az otthonápolás fontosságát hangsúlyozza azzal a döntésével, hogy az ápolási díjat átlagosan 1000 forinttal emelik, de ha súlyos fogyatékossággal gondoznak valakit, 1300 forint lesz az ápolási díj összege.
 

  • kapcsolódó anyagok
GYES
SZOCIÁLIS SZFÉRA