Új gyakornoki programot indít az Állami Számvevőszék az ellenőrzési szakma jövőjéért

2010.11.30. Jogi Fórum

Napjainkban a közszféra átalakítása jelentős létszámcsökkentéssel jár, azonban az Állami Számvevőszék olyan új programot indít, amelynek keretében mintegy 30 gyakornok foglalkoztatására és szakmai felkészítésére biztosít lehetőséget.

Az asszisztensi program sok pályakezdő fiatal számára vonzó lehet. A felvételi eljárás során a legjobb pályázók között versenyeztetésre - interjúkra, tesztfeladatok elkészítésére és értékelésére – kerül sor.

Az ÁSZ számára kiemelten fontos a pénzügyi ellenőrzési munka megismertetése és az ellenőrzési kultúra terjesztése a fiatal, pályakezdő közgazdász, jogász, pénzügyi-igazgatási szakemberek körében, hiszen közülük kerülnek ki azok, akik az ellenőrzés szakmai utánpótlását adják.

A munkáltató és a munkavállaló számára kölcsönös előnyöket jelentő, 3 éves kifutású számvevő-gyakornoki program a közelmúltban szakirányú diplomát szerzett fiatalok számára lesz elérhető. Az eredményesen pályázók lehetőséget kapnak az ellenőrzési tevékenység legfőbb elemeinek megismerésére, továbbá érdemi ellenőrzési feladatok ellátásával szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat. Megszerzett tudásukat ellenőrként a gazdaság és a pénzügyek szinte bármely területén eredményesen hasznosíthatják. A gyakornokként eltöltött számvevőszéki időszak alapot adhat további képesítő- és szakvizsgák megszerzésére.

A program hozzáadott értékét jelenti az Állami Számvevőszék számára, hogy a pályakezdők korszerű ismeretekkel, újszerű szemléletmóddal egészíthetik ki a tapasztalt számvevőszéki szakemberek munkáját.

A program tartalma

Olyan, az ellenőrzési munka, elsősorban a közpénzügyek, az államháztartás, a non-profit szféra és a számvitel kérdései iránt érdeklődő, ambiciózus fiatalok jelentkezésére számítunk, akik az elmúlt 1-2 évben szerezték meg első diplomájukat. Gazdasági-pénzügyi profilba vágó egyetemi végzettségűek jelentkezését várjuk, és előnyben részesítjük azokat, akik tanulmányaik során közelebbi kapcsolatba kerültek az ellenőrzéssel, vagy rokon szakterületekkel, ilyen tárgyban tanulmányt, szakdolgozatot írtak, publikáltak.

A pályázati felhívást az ÁSZ honlapján tesszük közzé.

A gyakornokok „ellenőr asszisztensi” munkakörbe kerülnek. Munkájukat kijelölt szakmai mentor segíti, aki személyes felelősséget vállalva folyamatos figyelemmel, tanácsadással és konzultációkkal támogatja a pályakezdő, vagy a szakmában kevésbé jártas, de megfelelő végzettséggel, képesítéssel rendelkező munkatárs gyakorlati felkészítését.

A gyakornokok közreműködnek a vizsgálati feladatok előkészítésében, adatokat, információkat gyűjtenek, elemeznek. Részt vesznek a dokumentáció kezelésében, vizsgálati anyagok elkészítésében és ellenőri megállapítások összeállításában. Alkalmanként ellenőrzési helyszíneken maguk is ellátnak vizsgálati feladatokat.

A gyakornoki feladatok mellett az asszisztensek belső szakmai felkészítésben és képzésben vesznek részt, amelynek gerincét az ellenőrzés-módszertani ismeretek adják. Az elvárt teljesítmények mellett szakmai gyakorlati időt igazolunk egyes képesítő- vagy szakvizsgákhoz. Az ütemezett felkészítéssel és folyamatos önképzéssel a gyakornoki idő végére a fiatal szakember alkalmassá válik önálló, felelősségteljes ellenőri munkára. Munkakör megüresedése esetén számvevői álláshelyet is megpályázhat.

Az ellenőri munka sajátos képességeket, készségeket és az átlagosnál nagyobb munkabírást igényel. A hat havi próbaidő lehetőséget biztosít a feleknek arra, hogy a kölcsönös tapasztalatokat mérlegelve szabadon dönthessenek a hosszabbtávú együttműködésről. Félidőben, másfél év után részletesen értékeljük a résztvevő egyéni munkateljesítményét.

Várható eredmények

Az ellenőr-asszisztensek foglalkoztatásával az Állami Számvevőszék hozzájárul tehetséges pályakezdő fiatalok szakmai perspektívát nyújtó elhelyezkedéséhez. A gyakornokok három év sikeres ellenőri felkészüléssel bármely foglalkoztatási szférában, a nemzetgazdaság bármely szektorában megállhatják a helyüket, ami az ellenőri munka szakmai színvonalának általános emelése és a legjobb ellenőrzési gyakorlat hazai elterjesztése szempontjából reményeink szerint komoly eredményt jelent majd


Bővebb információ elérhető itt.

  • kapcsolódó anyagok
ÁSZ - ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK