A verespataki bányaberuházás ellen emelt szót egy brüsszeli tanácskozás

2010.11.30. MTI

A verespataki aranybánya-beruházás ellen tudományos érvekkel emelt szót egy kedden Brüsszelben rendezett konferencia. A tanácskozáson több résztvevő utalt arra, hogy az Európai Parlament nemrégiben - magyar EP-képviselők kezdeményezésére - a cianidos bányászat európai tilalma mellett foglalt állást, erre azonban az Európai Bizottság egyelőre nem mutatott kellő fogadókészséget.

A konferencián - amelyet Daciana Sarbu román EP-képviselő és az Europa Nostra nemzetközi műemlékvédelmi szövetség szervezett - környezetvédelmi, gazdasági, társadalmi és műemlékvédelmi érveket egyaránt felsorakoztattak annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a tervezett beruházás katasztrofális és visszafordíthatatlan hatásaira.

Sarbu
már korábban is felszólalt az EP-ben az ügyben, emlékeztetve arra, hogy nemzetközileg is védett területről van szó, amelynek teljes képét veszélyezteti a bányászat. Arra kérte az uniós intézményeket, hogy vizsgálják meg, milyen közvetítési lehetőségeik vannak, és állítsák meg a természeti katasztrófát.

Ional Haiduc
, a Román Tudományos Akadémia elnöke megerősítette: az intézmény álláspontja továbbra is az, hogy a beruházás nem közhasznú, és súlyos negatív mellékhatásokkal jár. Az akadémia szerint a beruházás súlyosan árt a környezetnek, és Európában egyedülálló régészeti értéket semmisítene meg. A tudományos testület kockázatosnak tartja a beruházó által alkalmazni kívánt ciántechnológiát, és úgy véli, hogy az új bánya megnyitása nem nyújt hosszú távú gazdasági és szociális megoldást az ott élők számára - hangoztatta.

Verespatakon a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vegyesvállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni. A 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst 16 év alatti kiaknázása érdekében ciántechnológiát használna. Verespatakon a beruházó már fölvásárolta a házak jelentős részét is. A projekt környezetvédelmi engedélyezését 2007-ben felfüggesztette a román zöldtárca, de ez a folyamat nemrégiben újraindult.

Részt vett a brüsszeli konferencián a beruházó cég több tanácsadója, köztük Joel Bell is, aki arról beszélt, hogy a cég minden szempontból "nagyon felelős" normák alapján dolgozik, és "példátlan szintű" ellenőrzési lehetőséget ajánl tevékenységük során mindvégig. Emlékeztetett arra, hogy a cég vállalta: mindent megtesz annak érdekében, hogy a felsorolt szempontokból megóvja a beruházás körzetének állapotát.

A verespataki bányaberuházás ellen magyar és erdélyi képviselők is számos alkalommal szót emeltek az Európai Parlamentben.

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ