Csak kormánypárti módosítók kerülnek a költségvetésbe

2010.12. 1. Jogi Fórum

A kabinet döntött a 2011-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról,az ellenzéki képviselők által benyújtottak között nem volt olyan, melyet támogatásra alkalmasnak talált volna – közölte kedden a kormányzati kommunikációs államtitkárság.

A kormány a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott ellenzéki módosító indítványok egyikét sem támogatja, de befogad minden, kormánypárti javaslatban megfogalmazott felvetést. A kormányzati kommunikációs államtitkárság hétfőn azt közölte, hogy a kabinet döntött a költségvetési módosító indítványokról, ám "az ellenzéki képviselők által benyújtottak között nem volt olyan, melyet támogatásra alkalmasnak talált volna".

A kormánypárti képviselői indítványok közül a kormány mindegyiket támogatja, de nem mindet eredeti formában, van ugyanis olyan módosító javaslat, amelyhez további változtatást javasolt az előterjesztő. A kormánypárti képviselők által jegyzett módosító indítványok közül több is elvonná a Költségvetési Tanács támogatását. Elsőként a fideszes Varga József kezdeményezte a 835,5 millió forintból 825,5 millió átcsoportosítását a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak. Őt követte frakciótársa, Rogán Antal három kapcsolódó módosító indítvánnyal. Az egyikben ő is roma ösztöndíjprogramokra adna 825,5 millió forintot, a maradék tízmilliót pedig - egy másik indítványában - az Országgyűlés Hivatalának biztosítaná. A harmadikban azt javasolja, hogy a büdzsé céltartalékából fedezzék a Költségvetési Tanács titkárságának megszüntetésével járó költségeket. Indoklása szerint ez a tanács feladatainak átalakítása miatt szükséges.

Hétfőn az Országgyűlés emberi jogi bizottsága is beadott egy bizottsági kapcsolódó módosító javaslatot, amelyben ugyancsak roma ösztöndíjprogramokat finanszírozna a Költségvetési Tanács titkársága támogatásának csaknem egészéből, 825,5 millió forintból.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
KÖLTSÉGVETÉS