80 millió euró lesz a magyar elnökség összköltsége

2010.12. 1. Jogi Fórum

A korábbi évek költségeit is beszámítva körülbelül 80 millió euróra tehető a magyar uniós elnökség összköltsége. Közben egyre nagyobb nyomás nehezedik a jelenlegi belga elnökségre, hogy még idén elfogadják az EU 2011-es költségvetését – mondta Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő.

Várhatóan mintegy 80 millió euróra tehető a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség összköltsége, ami azt jelenti, hogy más tagállamokéhoz képest a magyar viszonylag takarékos költségvetés lesz - mondta Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő szerdán. Franciaország 150 millió eurót, a Cseh Köztársaság 130 milliót, Svédország pedig 80-90 millió eurót költött az elnökségére.

A magyar elnökség összköltségébe már a korábbi évek felkészülési költségeit is beleszámították. Sokat spóroltak egyebek mellett azon, hogy megvonták az előző kormány által bevezetett úgynevezett elnökségi pótlékot, illetve a külképviseletek állományát is kisebb mértékben növelték, mint ahogyan azt eredetileg tervezték – mondta el Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályvezetője.

A költségvetés idei elfogadását várják Belgiumtól

Az Európai Tanács december közepén ülésezik, ekkor derül ki pontosan, hány ügyet zárhat le a jelenlegi belga elnökség, és mennyi marad a magyar elnökségre. A 2011-es uniós költségvetés kapcsán rendkívül nagy nyomás nehezedik Belgiumra, hogy még ebben az évben sikerüljön elfogadni a büdzsét. Magyarország bízik benne, hogy nem húzódik át ez az ügy a jövő évre, igaz, a költségvetés felülvizsgálata már biztosan a következő elnökség feladata lesz - fűzte hozzá Bakos Piroska.

Budapest célja volt az is, hogy a magyar elnökség hazai eseményei ne okozzanak nagy közlekedési felfordulást, ezért lett az események fő helyszíne a gödöllői Grassalkovich-kastély. A gödöllői kastély munkálatai egyébiránt a tervek szerint december 15-ig befejeződnek, ezek keretében a lovardát alakítják át konferenciaközponttá, és egy sajtóközpontot is létesítenek. A magyar elnökség hivatalos honlapja jelenleg tesztüzemben működik, december 20-ra tervezik az indulását – mondta Bakos Piroska. Magyarország hivatalosan január 6-án veszi át a soros elnökséget, a kísérő rendezvényekről még folynak az egyeztetések.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ
KÖLTSÉGVETÉS