Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

2010.12. 1. BruxInfo

Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.

Bár a magyar elnökségi program állt Olli Rehn és Matolcsy György keddi brüsszeli találkozójának homlokterében, a két politikus a kormány vihart kavart nyugdíjterveit is érintette a megbeszélésen, anélkül azonban, hogy közeledtek volna az álláspontok.

A nemzetgazdasági miniszter a megbeszélésen elmagyarázta vendéglátójának, hogy milyen célokat követ a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyon állami nyugdíjpillérbe való átirányításával. A gazdasági és pénzügyi biztos ugyanakkor szóvivőjének tájékoztatása szerint megismételte múlt héten már elhangzott aggodalmait. „Az egyetlen dolog, amiben egyetértettek, hogy a következő hetekben folytatni fogják a párbeszédet. Továbbra is nyitottak vagyunk, figyelmesen meghallgatjuk a magyar kormány érveit, de továbbra is aggódunk” – közölte a BruxInfóval Amadeu Altafaj, a biztos szóvivője.

Emlékezetes, hogy Rehn néhány napja több ponton is bírálta a magyar kormány terveit. Így a magánnyugdíj-pénztár teljes felszámolására irányuló kormányzati szándékot, a nyugdíjalapokban felhalmozott vagyon folyó kiadásokra való fordításának szándékát, a második pilléres nyugdíjreform visszafordításának módját és az intézményi kereten végrehajtott, illetve tervezett változtatásokat.

A BruxInfo úgy tudja, hogy a Bizottság nagyon komolynak tekinti a vitát. A következő fontos útelágazás 2011. január vége vagy február első fele lehet, amikor a Bizottság elkészíti értékelését a folyamatban lévő deficiteljárásokról (ez összesen 24 országot érint), köztük a hazánkkal szemben érvényben lévőről. Brüsszel ennek során elsősorban azt veszi majd figyelembe, hogy Magyarország megfelelt-e a pénzügyminiszteri tanács ajánlásainak.

A Rehn-Matolcsy találkozó a nyugdíjügytől eltekintve konstruktív légkörben zajlott. Matolcsy György arról biztosította Olli Rehnt, hogy a magyar elnökség minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy a gazdasági kormányzás reformjáról szóló hat jogszabályi javaslatot az első félév végéig elfogadja a Tanács.

A nemzetgazdasági miniszter a megbeszélésen nem hozta fel előző napi kijelentését, amelyben bírálta a Bizottság hétfői Magyarországról közzétett makrogazdasági előrejelzéseit, hiteltelennek nevezve azokat. „Nekünk egyáltalán nincsenek kétségeink az előrejelzéseink megbízhatóságát illetően, mint ahogy láthatóan a nemzetközi szervezeteknek és a piaci szereplőknek sem” – hangsúlyozta a biztos szóvivője. Matolcsy György véleményét nem sikerült megismerni a tárgyalásokról.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT