Meghallgatta Polt Pétert az alkotmányügyi bizottság

2010.12. 2. Jogi Fórum

A parlament alkotmányügyi bizottsági szerdán meghallgatta Polt Pétert, akit legfőbb ügyésznek jelölt a köztársasági elnök. A jelölt megválasztása esetén felgyorsítaná a korrupciós ügyek kivizsgálását.

A jogállamiság erősödésének nevezte Polt Péter szerdai bizottsági meghallgatásán azt a parlamenti döntést, hogy az országgyűlési képviselők nem interpellálhatják a legfőbb ügyészt. A legfőbb ügyész posztjára jelölt Polt Péter emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság szerint a legfőbb ügyész interpellálhatósága nem egyeztethető össze az ügyészség független státuszával. Az Alkotmánybíróság egyik 2004-es határozata, amely a legfőbb ügyész alkotmányjogi helyzetével foglalkozik, kitér az interpellációra is, ebből pedig kiolvasható, hogy az nem egyeztethető össze a független státusszal. Az interpellálhatóság nem segítette a jogállami értékek megőrzését – összegzett a jelölt.

A főügyész-jelölt szerint fel kell gyorsítani a korrupcióval kapcsolatos ügyeket, amihez jó alapot szolgáltatna az a módosító indítvány, ami 50 főt adna erre a célra az ügyészségnek. Hasonló ügyekben gyakran megjelenik a külföldi szál, ezért javítani kell a nemzetközi együttműködésen és fejleszteni kell a kooperációt a titkosszolgálati módszereket alkalmazó szervezetekkel és a rendőrséggel. A Központi Nyomozó Főügyészségnél külön egységet tervez létrehozni a korrupciós ügyek kezelésére – mondta Polt Péter.

Az ügyészségen lesz szervezeti átalakítás, ami személy változásokat is jelent, a jelölt megválasztása esetén áttekinti a szervezeti egységek vezetői struktúráit, hatékonyságát, és ennek fényében dönt a vezetőkről. Polt Péter magas szakmai és vezetői követelményeket kíván állítani a vezetőkkel szemben.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ORSZÁGHÁZ
KORMÁNYZAT