TASZ-sajtóközlemény

2010.12. 2. Jogi Fórum / TASZ

Budapest Rendőr-főkapitánya helyt adott Dr. Geréb Ágnes őrizet alatti panaszának – a rendőrök felelősségét fegyelmi eljárásban vizsgálják.

A szülész-nőgyógyászt 2010. október 5-én őrizetbe vették és több, mint két napon keresztül a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyorskocsi utcai Központi Fogdáján tartották fogva. Ez alatt az ügyvédjén kívül csak két parlamenti képviselő, Ertsey Katalin (LMP) és Ékes Ilona (FIDESZ-KDNP) látogathatta. Ertsey utolsó beszélőjén engedélyezték, hogy átadja a családtól kapott, ruhákat és más használati tárgyakat tartalmazó csomagot, amit természetesen ellenőriztek is. A képviselő utolsó látogatása előtt, és azt követően Dr. Geréb Ágnest meztelenre vetkőztették.

Bár a fogvatartás alatt az őrizetes biztonsági átvizsgálására a jogszabályok lehetőséget adnak, azt csak indokolt esetben szabad elvégezni. Abszurd feltételezés, hogy a beszélők során Dr. Geréb Ágnes bármilyen tiltott tárgyat kapott volna, különösen nem parlamenti képviselőtől. Ezért a TASZ ügyvédje panasszal élt az indokolatlan, megalázó eljárás ellen, s Budapest Rendőr-főkapitánya határozatában megállapította, hogy a vetkőztetéses motozás szakszerűtlen volt, annak jogalapja is hiányzott, ezért a jogszabályok megváltoztatásának kezdeményezése mellett fegyelmi eljárást indított az ügy további kivizsgálása érdekében.

Időközben Dr. Geréb Ágnes előzetes letartóztatása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is megindult az eljárás.

 "A megalázó bánásmód, amivel a doktornőnek a Gyorskocsi utcában szembe kellett néznie, nemcsak felháborító, hanem még a BRFK vezetője szerint is jogalap nélküli és szakszerűtlen volt – jó kérdés, vajon hány ember szenvedi el naponta, akiknek a nevében senki sem tesz panaszt.” –kommentálta a a határozatot dr. Fazekas Tamás, a TASZ Dr. Geréb Ágnest képviselő ügyvédje.

  • kapcsolódó anyagok
RENDŐRSÉG
TASZ