Uniós szintű romastratégia készül

A magyar elnökség egyik kiemelt feladata lesz egy uniós szintű romastratégia megalkotásának elősegítése – ezzel kapcsolatosan tárgyaltak tegnap Brüsszelben.

Járóka Lívia európai parlamenti képviselő szerint újabb lépést tettek egy európai uniós szintű romastratégia irányában a témáról szerdán befejeződött brüsszeli tanácskozással.

A meghallgatáson a magyar képviselő ismertette saját jelentésének tervezett ajánlásait, amelyek egyebek között pontosan meghatározott célterületek kijelölését, többszintű akcióprogram megalkotását, a teljesítményhez is kötött finanszírozást tartalmazzák. Emlékeztetett arra, hogy a tanácskozáson részt vett Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is, aki szerint nagyon fontos az idevágó uniós programok hatásfokának vizsgálata.

Az államtitkár megerősítette, hogy az európai romastratégia megalkotása a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb prioritása lesz.

Andor László foglalkoztatási és szociálpolitikai EU-biztos a meghallgatáson egyebek között arról beszélt, hogy áprilisban az Európai Bizottság újabb javaslatokat tesz az uniós szintű intézkedésekkel kapcsolatban. A magyar biztos szerint három fő területen kell választ találni a kihívásokra, mégpedig a cigányok kirekesztését okozó társadalmi gyökerek kezelésében, a témára vonatkozó figyelem és ismeretek felerősítésében, valamint az uniós források jobb felhasználásában.

A meghallgatáson felszólaló Viviane Reding alapjogi biztos is, aki a közlemény szerint egyebek között azt javasolta, hogy az EU-tagországok állítsanak fel egy kormányszervet, amely a nemzeti összekötő szerepét töltené be a romastratégia végrehajtásában.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT