A közszférában sem lesznek vesztesei az új adórendszernek

2010.12. 6. Jogi Fórum

22 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés arra, hogy a közszféra dolgozóinak nettó keresete ne csökkenjen.

A Kormány elkötelezett abban, hogy a minimálbér emelése mellett a közszférában foglalkoztatottakat érintően olyan intézkedéseket hozzon, amelyekkel elérhető, hogy egyetlen munkavállaló nettó keresete se csökkenjen jövőre.

A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés, az illetményalapok nem változnak. A Kormány ezt kívánja ellensúlyozni azzal, hogy a társadalmi igazságosság alapján az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkavállalók részére rendszeres havi kompenzációt vezet be. Ennek hatására ebben a körben sem csökkennek a nettó keresetek. A gyermekes munkavállalók esetében a nettó keresetnövekedés a családi kedvezmény bevezetésével többségében biztosított. Amennyiben a gyermekes munkavállaló olyan alacsony keresettel rendelkezik, hogy nem tudja kihasználni a családi kedvezmény nyújtotta előnyöket, akkor ő is jogosulttá válik a kompenzáció meghatározott részére.

A Kormány a fenti intézkedéssekkel kívánja biztosítani azt, hogy 2011-ben az adórendszer átalakítása miatt a közszféra egyetlen munkavállalójának se csökkenjen a rendszeres keresete.
 

  • kapcsolódó anyagok
KORMÁNYZAT
KÖLTSÉGVETÉS