Létrejött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

2010.12. 7. Jogi Fórum

Létrehozta a kormány a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget (KIFÜ) a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) általános jogutódjaként - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn.

A december 4-ei hatállyal létrehozott ügynökség révén a kiemelt informatikai fejlesztések központosított lebonyolítása reális és ésszerű költségek mellett, a határidők betartásával, magas színvonalon valósulhat meg. A kormányzati szférában az informatikai fejlesztések megvalósítása központi irányítás nélkül, összehangolatlanul zajlott az elmúlt időszakban. A kiemelt projektek gazdáinak kiválasztása egységes koncepció híján esetlegesen történt, a projektgazda szervezetek szakmai és menedzsment felkészültsége egyenetlen volt – áll a tárca közleményében.

A hatékonyabb, egységes módszertan szerinti projektfolyamatok csökkentik az érintett befogadó intézmények adminisztrációs terheit, növelik az átláthatóságot. Az uniós társfinanszírozású informatikai fejlesztéseknél pontosabb, gyorsabb forráslehívás és elszámolás várható az intézkedéstől. A centralizált működés következtében a projektirányításhoz kapcsolható közvetlen és közvetett költségek területén akár 40-50 százalékos csökkenés is elérhető. A közlemény szerint az előző kormányzat alatt rendszeres gyakorlattá vált a projektszervezetek és a projektirodák kiszervezett működtetése, amely milliárdos nagyságrendű költséggel járt az államnak. Ráadásul a projektek megvalósítása során megszerzett tudás és gyakorlat sem intézményesült.

Az új, vegyes modell egy meghatározott szintű, állandóan rendelkezésre álló belső kapacitásra alapozza a működést, amelyet csakis különösen indokolt esetben egészíthet ki külső projektirodai közreműködés.

  • kapcsolódó anyagok
INFORMATIKA
KORMÁNYZAT