Már lehet regisztrálni az egyszerűsített honosítási eljárásra

2010.12. 8. Jogi Fórum

Új ügyfélszolgálati iroda fogadja az egyszerűsített honosítási kérelmeket január 3-ától Budapesten – jelentette be Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár. A Bevándorlási és Állampolgársági hivatalban 140 munkatárs dolgozik majd a kérelmek elbírálásán.

Az új parlament a nemzeti összetartozás kifejezésére fogadta el a nemzeti összetartozásról szóló törvényt és az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló jogszabályt. Ezek a jogszabályok arra hivatottak, hogy kifejezzék a magyar nemzetrészek egységét és egyenrangúságát – mondta Répás Zsuzsanna.

Az egyszerűsített honosítási eljárás előkészületei rendben folynak, a legtöbb fejlesztés december közepére elkészül – mondta el Wetzel Tamás miniszteri biztos. Eddig évente átlagosan négyezer állampolgársági kérelmet nyújtottak be, ezzel szemben most több százezerre számítanak az első évben, s utána is nagyszámú kérelemmel kalkulálnak. A korábbi 12 hónapos elbírálási határidő 3 hónapra csökken.

A budapesti Üllői úton található irodában 18 munkatárssal kezdik meg az ügyfélfogadást, ha a kérelmek száma indokolja, az állomány bővíthető. A hivatal honlapján már több százan regisztráltak, január 3-tól, az újév első munkanapjától pedig személyesen is várják az ügyfeleket – mondta el Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. A kérelmeket hivatal 24 ügyfélszolgálati irodáján lehet Magyarországon beadni, ezek közül 18 vidéken működik. Az érintett munkatársak speciális képzésen vesznek részt. Az új, egyszerűsített honosítással foglalkozó igazgatóságon 140 munkatárs dolgozik majd a kérelmek elbírálásán és készíti elő a döntéseket.

  • kapcsolódó anyagok
ÁLLAMPOLGÁRSÁG