Garanciákat kaphatnak a magánnyugdíj-pénztári tagok

2010.12. 8. Jogi Fórum

Politikai nyilatkozattervezetet nyújtottak be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők. A nyilatkozat garantálná többek között az egyéni számlavezetést az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

A kedden benyújtott tervezet elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

A tervezet garantálná az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetéseik értékállóságát, a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását, az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették.

Ki kell vizsgálni a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit - indítványozzák zárásként a nyilatkozattervezetben. A vizsgálat kiterjedne arra, hogy mi történt az emberek által befizetett járulékokkal, miért volt szükség arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben a működési költségek és a vagyonkezelési díjak jóval magasabbak legyenek, mint az állami rendszerben. A vizsgálat konkrét formájáról a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott készít majd előterjesztést

Adómentes lesz a pozitív reálhozam kivétele:

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam, azaz az infláció mértékét meghaladó hozam felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz. Ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni– mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT