Elfogadta a Ház a jövő évi költségvetés főösszegeit

2010.12. 8. Jogi Fórum

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit kedden. A Fidesz és a KDNP igennel, az MSZP és a Jobbik nemmel szavazott, az LMP távol maradt a voksolástól. A jövő évi államháztartási hiány mértéke 687 milliárd forint.

Nyikos László(Jobbik), a költségvetési bizottság elnöke a szavazás előtt elmondta: az első körös költségvetési módosító indítványok elfogadása után változtak a költségvetés főszámai. A kiadási főösszeg 13.838,6 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13.151,2 milliárd forint lett. A jövő évi hiány a módosítások elfogadása után 687 milliárd forintra csökkent.

A bizottság elnök problémának nevezte, hogy a házszabály alapján az általános tartalék kifejezést kellene használnia a törvényjavaslatnak, de nem ezt, hanem a kiemelt előirányzatok kifejezést tartalmazza az indítvány, az államháztartási törvény pedig - amely ezt a jogi problémát kiküszöböli - még nincs kihirdetve. Az általános tartalék helyére lépő rendkívüli kormányzati intézkedések összege 90 milliárd forint lesz jövőre.

A Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi büdzséje nullszaldós: a bevételi és a kiadási főösszege egyaránt 3.074 milliárd forint lesz jövőre. Ez eredeti javaslat 3.085 milliárd forint volt, szintén nullszaldó mellett. Az Egészségbiztosítás Alap hiánya 2011-ben 88, 6 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 98,1 milliárd forinttal szemben. Az alap bevételi főösszege 1.370 milliárd, míg a kiadási főösszeg 1.459 milliárd forint.

Elfogadták a kormány által támogatott módosítókat

A parlament kedden 236 igen, 41 nem és 32 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzséjavaslathoz beterjesztett, a kabinet által támogatott módosító javaslatokat. A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel az MSZP és az LMP voksolt; a Jobbik tartózkodott.
A csomag része volt az a módosító indítvány is, amely a Költségvetési Tanács titkárságának jövőre tervezett 835,5 milliárd forintjából elvon 825,5 milliárd forintot; az összeget a roma ösztöndíjprogramok emelésére fordítják.

Kompenzáció a közszférában dolgozóknak

Mintegy 22 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket: 21,9 milliárd forintból kompenzálják a közszféra dolgozóit, az összeg csaknem felét áfa-bevételekből, a fennmaradó mintegy 11 milliárd forint egy részét pedig például az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból fedeznék.

A kormány által támogatott csomag része volt az is, hogy jövőre különítsenek el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására plusz 300 százmillió forintot; ez azt jelenti, hogy Ópusztaszeren, az első magyar országgyűlés helyszínén írhatják alá jövőre az új alkotmányt. Az elfogadott indítványok között volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára 500 millió forint jusson jövőre; az önkormányzati fejezeti tartalék 5 milliárd forinttal emelkedjen meg a tervezetthez képest; 3 milliárd forint plusz jusson a bírósági eljárások gyorsítására; 495,3 millió forint jut a bírák keresetének javítására; 988,8 millió pedig az ügyészségek működési költségeinek emelésére.

Mégis szinten marad a pártok költségvetési támogatása

Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, azaz 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé tervezetében lévő összeghez képest; ezt az indítványt - az LMP kivételével, amely tartózkodott a voksoláson - minden frakció támogatta.

Felújíthatják jövőre a fővárosi Moszkva teret, erre 3 milliárd forintot szavaztak meg; megújulhat a debreceni stadion is, e célra 1,25 milliárd forint jut. 2011-ben a katolikus egyház 5,36 milliárd forint járadék-kiegészítés kap. A fővárosi és megyei kormányhivatalok működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés, ezt egy módosítás megemeli 80 milliárd forinttal. Közel 5 milliárd forinttal emelkedik a turisztikai célelőirányzat a Formula-1 Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának átcsoportosítása miatt. Teljes konszenzussal, azaz 320 szavazattal fogadta el az Országgyűlés a környezetvédelmi kiadások 14,5 milliárd forinttal - 22 milliárd forintra - emelését.

Ellenzéki módosítókat is támogatott a parlament

A kormány által támogatott csomag elfogadása után a többség igent mondott több LMP-s indítványra is. Ezekkel egyebek között plusz 60 millió forintot kap az Autisták Országos Szövetsége (ennek forrását a Malév Zrt. tőkeemelésére fordítandó összegből teremtik elő); 35 millió forint jut a Rádió C-nek; egy indítvánnyal pedig létrehozzák a KSH-n belül a fenntarthatósági főosztályt. Elfogadták azt az LMP-s módosító indítványt is, amely egyebek mellett 70 millió forinttal emeli az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány támogatását.

Igent mondtak tucatnyi jobbikos javaslatra is: egyebek mellett így az Állami Ménesgazdaságnak plusz 120,5 millió forintot jut a 4-es metró építési költségeinek terhére. Az elfogadott jobbikos indítványok között van több olyan, amely a határon túli ifjúsági szervezetek támogatását emeli. Ezek mellett a Jobbik javaslata alapján jövőre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa plusz 40 millió forinthoz jut; 100 millió forint jut a szentgotthárdi barokk templombelső, 40 millió forint a ceglédi református nagytemplomi gyülekezeti ház felújítására; 19 millió forintot kapnak felsőoktatási szakkollégiumok, 188,6 milliót a Nemzeti Tehetség Program, 46 millió forintot a kisiskolák, 50 millió forintot pedig a Várpalotai Trianon Múzeum; 50 millió forintot csoportosítanak át fogyatékosok érdekvédelmét és támogatását ellátó közhasznú szervezetekhez.

  • kapcsolódó anyagok
KORMÁNYZAT
KÖLTSÉGVETÉS