Kartellgyanú a kontaktlencse piacon

2010.12. 8. Jogi Fórum/ GVH

Helyszíni szemle a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft., a Kleffmann & Partner Piackutató, a Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság székhelyén, valamint a a Novartis Hungária Egészségügyi Korlátolt Felelősségű Társaság CIBA Vision Üzletágának telephelyén.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy Magyarországon a kontaktlencse és ápolószerei forgalmazásában piacvezető vállalkozások, illetve azok értékesítésben résztvevő részlegeik a Kleffman piackutató vállalkozás segítségével, 2003-tól napjainkig tartó időszakban egy piackutatási szolgáltatás mögé rejtett információs rendszert működtetnek.

Az információs rendszer alkalmas lehet arra, hogy a többi vállalkozás üzleti döntéseit befolyásoló üzleti adatok kerüljenek megosztásra, amely segítségével a résztvevő forgalmazók versenykorlátozó módon összehangolhatják piaci magatartásukat. Az üzleti adatok cseréjét jellemzően negyedéves gyakorisággal folytatták egymás között.

A Kleffman mint piackutató bár nem szereplője és így nem versenytársa a hazai kontaklencsét és ápolószereket forgalmazó vállalkozásoknak, azonban a kartell szervezésében és működtetésében segítséget és háttérszolgáltatásokat (infrastruktúrát) nyújt.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára az 1996.  évi LVII. törvény (versenytörvény) biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH