EU-engedély a magyar lakáshitel-támogatási program meghosszabbítására

2010.12. 8. MTI

Engedélyezte az Európai Bizottság annak a magyar lakáshitel-támogatási programnak a meghosszabbítását, amelynek célja a gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése.

A program értelmében az állam úgynevezett áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok – legfeljebb két éven keresztülaz eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

A bizottság szerint a program jól meghatározott célokat szolgál, kellően precízen tervezett az elérésükhöz, korlátozza a verseny torzulását, s ezért meghosszabbítható június 30-ig.

Az uniós végrehajtó testület eredetileg ez év végéig érvényesítve, tavaly hagyta jóvá a programot a válság idejére kidolgozott, időszakos állami támogatási szabályok alapján. Akkor megállapította - és ezt most, a hosszabbításkor is megismételte -, hogy a támogatás szociális jellegű, és megkülönböztetés nélkül nyújtják. A bizottság akkor úgy fogalmazott: "a jelenlegi pénzügyi válság közepette nagyon fontos, hogy ne csak a nehéz helyzetbe jutott bankok részesüljenek támogatásban, hanem mindenekelőtt maguk a rászoruló háztartások is".

A tavaly bejelentett intézkedés azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelemkiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem biztos, hogy törleszteni tudják lakáscélú kölcsönük részleteit. Az állami kezességgel támogatott áthidaló kölcsön révén az érintetteknek lehetőségük nyílik a törlesztés átütemezésére, és nem veszítik el otthonukat - érvelt a bizottság.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ