Elfogadta a jövő évi EU-költségvetés főszámait az EP kulcsbizottsága

2010.12. 9. MTI

Néhány kérdés mindazonáltal még nyitott maradt, és ezeket csak a jövő héten vitatják meg a bizottságban. A költségvetést még a parlament egészének is meg kell szavaznia.

Az EP és az EU-tagországok kormányai az előírt határidőre nem tudtak megállapodni a költségvetésről, ezért az a veszély fenyegetett, hogy az évet új büdzsé nélkül, különleges szabályok alapján kezdi az unió.

Ez esetben a január elsejével hivatalba lépő magyar EU-elnökségre pluszfeladatként várna a büdzsével kapcsolatos problémák megoldása.

A kormányok tanácsához közelálló források szerdán szintén megerősítették, hogy a két uniós intézmény közel került a megállapodáshoz. A tagországok ugyanis elfogadták az EP követeléseinek egy részét, és erre a parlament is kedvezően reagált.

A kiszivárogtatások szerint várható, hogy az EP plenárisa a tagországok állam- és kormányfőinek évzáró brüsszeli értekezlete előtt egy nappal, jövő szerdán hagyja jóvá a költségvetést.

A főszámok egyébként a korábban kitárgyalthoz képest nem változtak, a kiadások összege 123 milliárd euró lesz, 2,9 százalékkal több az ideinél.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
KÖLTSÉGVETÉS