Jövőre emelkednek a betegellátás térítési díjai

2010.12. 9. Jogi Fórum

Tizenkét év stagnálás után jövőre újra emelkednek a betegellátás térítési díjai, Szócska Miklós szerint tételenként néhány száz forintos emelésre kell számítani. Az egészségügyi államtitkár szerdán bejelentette azt is, hogy 1 milliárd 730 millió forint pluszpénzhez jutnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok.

Emelkednek jövőre a betegellátás térítési díjai, az erről szóló és hamarosan a kormány elé kerülő előterjesztés megtalálható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. A díjtétel-növekedés nem haladja meg a tervezett éves 3,5 százalékos inflációt, vagyis tételenként pár száz forintos emelésre lehet számítani. Az ápolási napdíj is emelkedni fog két lépcsőben; január 1-jétől 400 forint helyett 600 forintra, majd júliustól 800 forint lesz az ápolási napidíj. A tervezetben szerepel az is, hogy bevezetik a részleges térítési díjat a tartósan krónikus osztályon fekvők esetében a 7. naptól. Ennek összege megegyezik az ápolási napidíjjal.

A fizetős szolgáltatások köre nem fog bővülni, továbbra is 15-féle orvosi vizsgálatért kell majd fizetni, például a látleletért 100 forinttal kell többet fizetni januártól a mostani 3.200 forint helyett, a lőfegyvertartáshoz szükséges pszichológiai vizsgálatért jelenleg 6.550 forintot kell fizetni, ez a díj jövőre 6.800 forintra emelkedne. A nem kötelező és a nem életkorhoz kötött tüdőszűrés térítési díja 838 forint lesz. Az ápolási díjtételek már 12 éve nem változtak – indokolta az emelést az egészségügyi államtitkár.

Többletpénzt kapnak az alapellátók

Többletpénzhez, 1 milliárd 730 millió forinthoz jutnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok. Praxisonként 200 ezer forintot kapnak a háziorvosi ellátásban területi ellátási kötelezettséggel rendelkező felnőtt, gyermek és vegyes praxisok. Ezen összegen felül további 200 ezer forintot kapnak a háziorvosi sürgősségi ellátást biztosító központi ügyeletek.

A fogászati alapellátást nyújtók közül a heti 30 órás rendelési idejű praxisok 150 ezer forint különdíjazásban részesülnek - mondta el az államtitkár. Szintén pluszforráshoz jutnak azok a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek. Ezek az ellátók külön-külön 1,5 millió forintban részesülnek majd.

A tárca reméli, hogy a pluszpénzt még idén megkapják a szóban forgó betegellátók. Az összegek kifizetését részben gyógyszerforgalmazói befizetések többlete tette lehetővé.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
KORMÁNYZAT