A szervezett bűnözés elleni fellépésről tárgyalt Washingtonban Pintér Sándor

2010.12.10. Jogi Fórum

A szervezett bűnözés elleni közös fellépés állt azoknak a megbeszéléseknek a középpontjában, amelyeket Pintér Sándor belügyminiszter folytatott szerdán Washingtonban.

A tárcavezető a Nemzeti Terrorelhárítási Központban (NCTC) és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) központjában tárgyalt a magyar és az amerikai biztonsági szervek együttműködésének továbbfejlesztéséről. Pintér Sándor elmondta Geoff O'Connellnek, az NCTC első igazgatóhelyettesének és Robert Muellernek, az FBI igazgatójának, hogy a januárban kezdődő magyar EU-elnökség prioritása belügyi vonatkozásban a szervezett bűnözés elleni küzdelem és a keleti partnerség keretein belüli információmegosztás javítása és a jogharmonizáció lesz.

A belügyminiszter rámutatott, hogy az NCTC-ben elsősorban a két ország hatóságai közötti informatikai együttműködés és kapcsolattartás javításának kérdéseit tekintették át. A terrorellenes együttműködésről egyébként Orbán Viktor miniszterelnök és Leon C. Panetta is tárgyalt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának novemberi budapesti látogatásakor.

Szerdán Washingtonba érkezett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki Pintér Sándorral együtt részt vesz az Európai Unió és az Egyesült Államok bel- és igazságügyi minisztereinek kétévente megrendezett, kétnapos tanácskozásán. A miniszteri fórumon egyebek mellett megvitatják majd a számítógépes bűnözés és támadások elleni közös fellépés további lehetőségeit, valamint a légi utasok adatainak továbbításával, valamint a légi szállítmányok biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseket. A tanácskozás vendéglátója Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter és Eric Holden igazságügyi miniszter.

  • kapcsolódó anyagok
BŰNMEGELŐZÉS
BŰNÜLDÖZÉS