A héten sínre kerül a szerződésmódosítás

2010.12.13. BruxInfo

Az EU27-ek állam- és kormányfői a hét második felében jóváhagyják a korlátozott mértékű szerződésmódosítás szövegét és elindítják a konzultációt a többi uniós intézménnyel, 2011. márciusát jelölve meg az egyszerűsített eljárás lezárásának és a hivatalos döntésnek a céldátumaként.

Lényegében készen áll annak szerződésmódosításnak a szövege, amely jogi alapot szolgáltat majd a 2013 közepén hatályba lépő Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), egyfajta államcsőd-eljárás létrehozásához. Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a csütörtökön kezdődő EU-csúcson terjeszti az állam- és kormányfők elé jelentését a szerződésmódosításról, ahogy arról az uniós vezetők október végén megállapodtak.

A jelentés BruxInfo birtokába került tervezete nem szorítkozik a módosítási procedúra leírására, hanem felvázolja azt a két-három mondatot is, amivel a tagállamok egy rövid és egyszerűsített kormányközi konferencia keretében kiegészítik majd a jelenlegi szerződést. A Van Rompuy-féle jelentés emlékeztet arra, hogy a szerződésmódosításra a jelenlegi átmeneti pénzügyi stabilitási eszközt 2013 közepén felváltó állandó válságkezelési mechanizmus (pontos nevén Európai Stabilitási Mechanizmus) létrehozása miatt van szükség.

A mechanizmust az euróval fizető országok részvételével hozzák majd létre, de az euróövezeten kívüli uniós tagállamok is csatlakozhatnak majd hozzá eseti alapon.

Az EU-ban konszenzus alakult ki arról, hogy a rizikós népszavazásokat elkerülendő korlátozott mértékű szerződésmódosításra van csak szükség, ami erre az egyetlen témára korlátozódik. Ezért a tagállamok az egyszerűsített felülvizsálati eljárásra szavaztak, amelynek értelmében a javasolt módosítás kizárólag a szerződés 3-ik részét érinti majd és nem ad új hatásköröket az Európai Uniónak. A jelentés tervezete szerint arról is egyetértés van, hogy a szerződésmódosításnak a lehető legegyszerűbbnek és legrövidebbnek kell lennie.

„A módosítás magába foglalhat egy rendelkezést, amely kimondja, hogy az euróval rendelkező országok egymás között létrehozhatnak egy stabilitási mechanizmust. A szövegnek pontosítania kell a mechanizmus célját (az eurózóna egésze pénzügyi stabilitásának megóvását), továbbá azt, hogy a mechanizmus alapján nyújtandó pénzügyi támogatást szigorú feltételekhez kötik” – olvasható a jelentés csúcs elé terjesztendő szövegében.

Tagállami diplomaták szerint még nem száz százalékig biztos, hogy ez lesz a végleges szöveg, mert az egész szerződésmódosítás motorjának számító Németország még be szeretné valahogy szuszakolni a tervezetbe a magánszektor bevonását és azt, hogy a bajba jutott országok kisegítése csak ultima ratio, azaz utolsó eszköz lehet. Diplomaták szerint ennek ugyanakkor nem túl nagy az esélye, mivel a tagállamok többsége egyetért azzal, hogy a szöveget a lehető legegyszerűbbre és legrövidebbre kell fogni, elkerülendő minden olyan elemet, ami megnehezítené az utólagos ratifikációt. Diplomaták úgy vélik, hogy ha a szöveg jelenlegi formájában megy át, akkor nagy eséllyel Írországban és Dániában sem kell majd népszavazásra bocsátani, hanem parlamenti ratifikációval tudják majd le a szerződésmódosítást.

Van Rompuy célja az, hogy a december 16-17-i EU-csúcson az Európai Tanács megállapodjon a szerződésmódosítás (formailag határozattervezet) szövegéről és a szerződéssel összhangban meghirdesse a konzultációt az Európai Parlamenttel, az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal. Ez a folyamat márciusig véget érhet, hogy a márciusi EiT hivatalosan is elfogadja a szerződésmódosításra vonatkozó határozattervezetet, megadva a jelet a ratifikációs folyamat megkezdésére a tagállamokban. A nemzeti procedúrák a tervek szerint 2012 végéig zárulnának le és ebben az esetben 2013. január elsején hatályba léphetne a határozat. (Az európai stabilitási mechanizmusról bővebben a hétfői hírlevelünkben olvashat).

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI TANÁCS
EURÓPAI UNIÓ