Kétnapos ülést tartanak Brüsszelben az uniós külügyminiszterek

2010.12.13. MTI

Kétnapos ülést tartanak Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei: hétfőn külpolitikai témákat tekintenek át, kedden pedig - az úgynevezett általános ügyek megvitatásakor - szó lesz egyebek közt az unió bővítési politikájáról, valamint előkészítik a hét második felében, csütörtökön és pénteken tartandó EU-csúcstalálkozót.

Martonyi János külügyminiszter, aki a soros EU-elnökségre készülő Magyarországot képviseli ezeken a megbeszéléseken, Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kérésére ellátja az elnöki teendőket a szintén hétfőn sorra kerülő EU-Tádzsikisztán együttműködési tanács ülésén.

A kétnapos eseménysorozathoz több külön tanácskozás is kapcsolódik.

Ezek egyike, hogy hétfőn délelőtt megrendezik az EU és a keleti partnerséghez tartozó országok - Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország - külügyminisztereinek találkozóját. A résztvevők - Catherine Ashtonnak az elnökletével - áttekintik a keleti partnerségi folyamat eddigi fejleményeit, és tárgyalnak a jövő májusban Gödöllőn rendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozóról is.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI UNIÓ