A 2009. novemberi időközi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről a képviselethez jutott jelölő szervezetnél.

Az ellenőrzés célja, tartalma

A Győr-Moson-Sopron megye 5. számú választó kerület 2009. novemberi időközi országgyűlési képviselő-választásán a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz–MPSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltje nyerte el a mandátumot. Az ÁSZ a választási eljárási törvényben (Ve.) foglalt hatáskörének megfelelően hivatalból ellenőrizte a kampányra fordított pénzeszközök elszámolását a képviselethez jutott jelölő szervezetnél.

Főbb megállapítások

A közös jelöltállításra tekintettel kötött megállapodás értelmében mind a finanszírozás, mind az elszámolás – a jelölő szervezet nevében – a Fidesz-MPSZ feladata volt, amely a Ve. szerinti határidőben teljesítette közzétételi kötelezettségét. A 2009. novemberi időközi országgyűlési képviselő-választással kapcsolatos forrásokról és ráfordításokról az adatokat a Hivatalos Értesítő 2010. évi 3. számában, 2010. január 15-én hozta nyilvánosságra, internetes honlapján 2010. január 11-én tette közzé.

A jelölő szervezet a szankció nélkül felhasználható egymillió forintos költséghatárt az ellenőrzött bizonylatok szerint nem lépte túl. A párttörvényben rögzített forrásszerzést korlátozó előírásokat a Fidesz – MPSZ – a nyilvántartások szerint – a közzétett, országgyűlési képviselő-választásra fordított 998 ezer Ft összeg forrásai vonatkozásában betartotta. A számviteli törvény előírásainak megfelelő bizonylatok tartalmuk szerint a könyvelt gazdasági eseményeket támasztották alá, érvényesültek a bizonylatok alaki és tartalmi követelményei.

Az elkészített jelentés itt olvasható.