A Huszonhetek szakminiszterei pénteken zöld jelzést adtak annak, hogy a versenyképtelen szénbányák 2018-ig kaphassanak állami támogatást. A határidő kitolásáért a legkeményebben Németország lobbizott.

A Tanács pénteken jóváhagyta azt a megállapodást, melynek értelmében a versenyképtelen szénbányák – a Bizottság által javasolt 2014 helyett – 2018-ig kaphatnak állami támogatást. Igaz, a kompromisszumos szöveg leszögezi, hogy a támogatás mértékének fokozatosan csökkennie kell, és 2018-ban ez az összeg már nem lehet több, mint a 2011-es érték 15 százaléka.

A Europolitics szerint 2018 decemberétől már csak úgy lehet állami támogatást adni a bányáknak, ha azt a Bizottság jóváhagyta.A határidő kitolásáért a legkeményebben a németek lobbiztak, és ebben a törekvésükben a spanyolok és a lengyelek is támogatták őket. Ezek az országok azzal érveltek, hogy a támogatási időszak ilyetén megkurtítása masszív elbocsátásokhoz vezetne.

Három hete elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament is a 2018-as időpont elfogadását javasolta, kiemelve, hogy az állami támogatások túl korai kifutása jelentős ökológiai és pénzügyi problémákat okozna az érintett régiókban, ami végül sokkal többe kerülne, mint az állami támogatások fokozatos megszüntetése.